Quantcast
Χάρβεϊ: Τώρα είναι ευκαιρία να γίνουν στην Ελλάδα πολλά περισσότερα απ’ ό,τι μέχρι σήμερα - enikonomia.gr
share

Χάρβεϊ: Τώρα είναι ευκαιρία να γίνουν στην Ελλάδα πολλά περισσότερα απ’ ό,τι μέχρι σήμερα

δημοσιεύτηκε:

«Τώρα είναι ευκαιρία να γίνουν στην Ελλάδα πολλά περισσότερα απ’ ό,τι μέχρι σήμερα» επισημαίνει ο καθηγητής Ανθρωπολογίας και Γεωγραφίας στο Κέντρο Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου City της Νέας Υόρκης, Ντέιβιντ Χάρβει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο πλαίσιο του 13ου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Κοινωνιολογικής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.
O Χάρβει είναι γνωστός γεωγράφος σε παγκόσμιο επίπεδο και εκτός από τα 21 βιβλία του που έχει συγγράψει , έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς των Ηνωμένων Πολιτειών και στην Οξφόρδη.
Μάλιστα ο γνωστός γεωγράφος ως τακτικός επισκέπτης της Ελλάδας, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις της χώρας λέγοντας «Νομίζω ότι η κατάσταση είναι τέτοια, ώστε πραγματικά δεν έχετε άλλη επιλογή από το να επιβάλλετε ό,τι απαιτήσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Είναι γεγονός ότι αυτοί οι δύο θεσμοί έχουν υπάρξει εντελώς παράλογοι και ηλίθιοι, άλλα δεν διαφαίνεται κάποια ελπίδα ότι αυτό θα αλλάξει».
«Ίσως, αν επανεκλεγεί η Μέρκελ θα μπορούσε να αλλάξει λίγο και φαντάζομαι ότι υπάρχει κάποια ελπίδα ότι θα προσπαθήσει να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα, αλλά δεν βλέπω να έχετε πολλές επιλογές. Ναι, θα μπορούσατε να αλλάξετε κάποια από τα κοινωνικά μέτρα, που θεωρώ ότι είναι σημαντικό σε βάθος χρόνου, αλλά όχι όσον αφορά την οικονομία», συμπληρώνει.

Όσον αφορά στο έργο αλλά και στις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η Ελλάδα, ο καθηγητής Χάρβεϊ αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί αναγκαστικά υπό καθεστώς έλλειψης επιλογών. Αλλά τώρα είναι μια ευκαιρία να γίνουν πολλά περισσότερα απ’ ότι αυτή κυβέρνηση έχει κάνει πράξη μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά την κοινωνία. Χρειάζεται, όμως, ένα τιτάνιο έργο και τεράστιες προσπάθειες για να συντελεστεί μια σπουδαία μεταμόρφωση, σε αντί-νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση σε σχέση με την οργάνωση του δημογραφικού, την οργάνωση του πληθυσμού, την ανάπτυξη συλλογικών συστημάτων ενίσχυσης των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να θεωρηθεί νίκη το γεγονός ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει θέσει ερωτήματα που δεν μπορούν να αγνοηθούν».

Αντι-φασιστικός ή αντι-νεοφιλελεύθερος αγώνας

Ο καθηγητής Χάρβει στέκεται ιδιαίτερα και στην άνοδο της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη. «Νομίζω ότι υπάρχει ένα ζήτημα σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουμε την αυξανόμενη δύναμη του ακροδεξιού, νέο-Ναζιστικού κινήματος, την Ουγγαρία και τέτοιες χώρες. Είναι ένα μεγάλο ερώτημα αν θα κάνεις αντί-καπιταλιστικό αγώνα, αντί-νεοφιλελεύθερο αγώνα ή έναν αντί-φασιστικό αγώνα. Και νομίζω πως αυτή τη στιγμή, πολλοί άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι, πιθανότατα, πρέπει να περιορίσουμε τις διαφορές μας μέσα σε έναν συνεκτικό αντί-φασιστικό αγώνα. Αυτό σημαίνει ότι πολλά από τα πράγματα που θα ήθελα να δω να γίνονται δεν θα γίνουν, γιατί οι συνθήκες μιας τέτοιας συμμαχίας είναι τέτοιες, που δεν θα υπάρχει ένας πραγματικά προοδευτικός τρόπος να γίνει αυτό».

Στη συζήτηση μπαίνει φυσικά και ο ρόλος που διαδραματίζει η παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο καθηγητής Χάρβεϊ δεν κρύβει την ανησυχία του. Αποδίδει την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών στην αλλοτρίωση που υπάρχει πλέον σε πολύ μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στις αναπτυγμένες χώρες.

«Η εκλογή του Τραμπ ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει αποξενωθεί από την εργασία του, από τις πολιτικές διαδικασίες. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται απελπισμένοι και συμπεριφέρονται με έναν τρόπο που αντιστοιχεί δυστυχώς στην αλλοτρίωση. Απογοήτευση και οργή, αλλά χωρίς να κάνουν κάτι για να αλλάξουν το σύστημα. Αυτό που πρέπει να κάνει μια αριστερή κυβέρνηση είναι να δώσει νόημα στην καθημερινότητα», τονίζει μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Η συζήτηση κλείνει με την είδηση-για πολλούς- της εβδομάδας: Την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα πάνω από την Ιαπωνία. «Είναι πραγματική τρέλα αυτό που γίνεται. Ο Τραμπ είναι επίσης απρόβλεπτος και ουδείς μπορεί να είναι ήσυχος ή αδιάφορος για τις εξελίξεις στην Ασία», λέει ο Χάρβεϊ.

«Φοβάμαι ότι μπορεί να υπάρξει πυρηνικός πόλεμος στην περιοχή», προσθέτει.

Δεν κρύβει, άλλωστε, την απαισιοδοξία του για το αύριο. «Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι ο 21ος αιώνας θα είναι καλύτερος από τον 20ο».



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.