Χαρίτσης: Η οικονομία δείχνει ισχυρά σημάδια ανάκαμψης

«Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διαφοροποιείται τόσο από προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και από τις πολιτικές που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης στο κοινωνικό μέτωπο και στο κομβικό ταξικό ζήτημα του για ποιους και από ποιους», τόνισε από τα Γιάννενα όπου βρίσκεται, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης.

Κατά την ομιλία του σε πολιτική εκδήλωση για τη συμπλήρωση δύο χρόνων διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως η οικονομία της χώρας, δείχνει ισχυρά σημάδια ανάκαμψης, αναφέροντας συγκεκριμένους δείκτες και εξήγησε ότι η πολιτική του υπουργείου Οικονομίας κινήθηκε σε δύο άξονες, την αντιμετώπιση της κρίσης αποεπένδυσης και την άμεση προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που θα διορθώνει τις μεγάλες παθογένειες.

Έκανε αναφορές στην κατάσταση που βρισκόταν η χώρα το Γενάρη του 2015, στο δημοψήφισμα, τη στάση των εταίρων και «στον επώδυνο συμβιβασμό», αλλά και στο αριστερό στίγμα της κυβέρνησης μέσα από τις πολιτικές της.

«Επί πέντε μήνες κάθε πρόταση συμβιβασμού που καταθέταμε, κάθε υποχώρηση που κάναμε προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία έβρισκε τοίχο. Οι “εταίροι” μας δεν συμβιβάζονταν με τίποτα λιγότερο από την πλήρη συνθηκολόγησή μας και την αποδοχή των μνημονίων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Εκεί βρίσκεται και το μεγαλύτερο δικό μας λάθος. Υποτιμήσαμε αφελώς τον αρνητικό συσχετισμό. Υπερεκτιμήσαμε τις αντιθέσεις μεταξύ των πιστωτών και αργήσαμε ν’ αντιληφθούμε το σχεδιασμό του κ. Σόιμπλε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ. Και ας διακινδύνευε μ’ αυτό την ίδια την ύπαρξη του κοινού νομίσματος» τόνισε ο κ. Χαρίτσης για να αναφερθεί στο δημοψήφισμα, με το οποίο ο ελληνικός λαός, όπως είπε «απέρριψε το τελεσίγραφο των δανειστών και φώναξε ένα βροντερό “‘όχι” σε όλο το εγχώριο σύστημα εξουσίας και διαπλοκής».

Ωστόσο, ο αν. υπουργός πρόσθεσε ότι οι αρνητικοί συσχετισμοί, που παρέμεναν συντριπτικοί είχαν ως αποτέλεσμα οι υποσχέσεις για απαλλαγή από τα μνημόνια και τη λιτότητα με ταυτόχρονη παραμονή στο ευρώ και την ΕΕ να αποδειχτούν αλληλοαποκλειόμενες. «Αναγκαστήκαμε να κάνουμε έναν επώδυνο συμβιβασμό. Ν’ αποδεχτούμε ένα πρόγραμμα, που δεν είναι δικό μας, για ν’ αποσοβήσουμε εξελίξεις χειρότερες για τη χώρα και την κοινωνία», παραδέχθηκε ο κ. Χαρίτσης κάνοντας λόγο για «προϊόν ήττας» που ωστόσο «δεν ήταν η συνέχεια των μνημονίων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όπως θέλουν να την εμφανίσουν οι αντίπαλοι μας, για να περάσουν το μήνυμα πως όλοι ίδιοι είναι».

Ο Αλέξανδρος Χαρίτσης υπογράμμισε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πως ο ΣΥΡΙΖΑ, «δεν είναι η Αριστερά της εκ του ασφαλούς διαμαρτυρίας» και πρόσθεσε:

«Από δύναμη διαμαρτυρίας διεκδίκησε και έγινε δύναμη διακυβέρνησης και εξουσίας, για να υπερασπιστεί τους εργαζόμενους και το λαό. Όχι σε δέκα τέρμινα, όπως λέει το ΚΚΕ, ούτε όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, όπως θέλουν άλλοι. Αλλά στις πιο δύσκολες συνθήκες, με τους πιο αρνητικούς συσχετισμούς. Δεν εγκαταλείψαμε τη μάχη, δεν αποσυρθήκαμε στο περιθώριο της ιστορίας για να σώσουμε τις αριστερές ψυχές μας» συνέχισε.

«Το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση περιέχει μέτρα δύσκολα, που είναι αντίθετα στη λογική μας και πληγώνουν την κοινωνία», επισήμανε ο αν. υπουργός για να προσθέσει «εξασφαλίζει όμως, πολύ πιο ήπια προσαρμογή, με βιώσιμους στόχους. Αφήνει περιθώρια, για την προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Θέτει επιτακτικά το θέμα του χρέους, και κυρίως, προβλέπει ένα ξεκάθαρο τέλος του προγράμματος και της επιτροπείας, το 2018».

Ο κ. Χαρίτσης έκανε ειδική αναφορα στο αριστερό στίγμα της κυβέρνησης και στα μέτρα που πήρε και τα οποία αναδεικνύουν τον σταθερό ταξικό προσανατολισμό, υπέρ των αδυνάτων. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

-απετράπησαν οι προγραμματισμένες περικοπές στην Υγεία και την Παιδεία, που περιγράφονταν στον προϋπολογισμό του 2014

-απετράπη η οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ, την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να αρχίσει να υλοποιείται από το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

-απετράπη η άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς

-απετράπη ο διπλασιασμός του φόρου στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο νερό

-απετράπη το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ώστε να χρηματοδοτείται το χρέος με λύση που συνδυάζει την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την εξασφάλιση πόρων για τα κρατικά ταμεία, πέραν του χρέους.

Παράλληλα, ο κ. Χαρίτσης μίλησε για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, για τα χρέη προς το δημόσιο, το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, την πρόσβαση στις παροχές υγείας για 2,5 εκατ. ανασφάλιστους πολίτες, για την εξασφάλιση 140 εκ. από το ΕΣΠΑ για τη στελέχωση 270 δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε 65 πόλεις της ώρας.

Για τον τομέα της Παιδείας επισήμανε πως αυξήθηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης, ο προϋπολογισμός για την παιδεία στο 2,85% του ΑΕΠ, και συμπλήρωσε ότι «ανατρέπεται έτσι η απαράδεκτη δέσμευση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, που με βάση την προηγούμενη συμφωνία θα μείωναν σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ τον προϋπολογισμό της εκπαίδευσης».

Η οικονομία της χώρας, δείχνει ισχυρά σημάδια ανάκαμψης, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός «σε πείσμα της καταστροφολογίας της αντιπολίτευσης» και παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία. Ειδικότερα ανέφερε:

– αύξηση 1,8% στο πραγματικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2016

– αύξηση 12,6% στον όγκο των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου (ιδιωτικές επενδύσεις)

– αύξηση 10,2% στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, παράγοντας πλεόνασμα στις τρέχουσες συναλλαγές για πρώτη φορά από το 1948

– αύξηση 5,1% στην ιδιωτική κατανάλωση σε ετήσια βάση σε πραγματικούς όρους οικονομίας το ίδιο διάστημα

– αύξηση 228% στις ξένες άμεσες επενδύσεις, την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου από 703 εκατ. το 2015 σε 2,303 δισ. το 2016

– αύξηση της απασχόλησης κατά 232.000 άτομα από το 1ο τρίμηνο του 2015 έως το 3ο τρίμηνο του 2016, ενώ, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε αντίστοιχα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, από 26,6% σε 22,6%.

Για τις πολιτικές στο υπουργείο Οικονομίας, ο κ. Χαρίστης ανέφερε ότι, αυτές κινήθηκαν σε δύο προτεραιότητες, αφενός μεν στην κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της κρίσης αποεπένδυσης, παρέχοντας πολύτιμα κεφάλαια και σταθερή ρευστότητα στην οικονομία και αφετέρου, στην άμεση προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που θα διορθώνει τις μεγάλες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και θα εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες της.

Τέλος, ο υπουργός έκανε αναφορά στο νέο ΕΣΠΑ, στον αναπτυξιακό νόμο στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Ειδικότερα είπε: «Πλέον, για πρώτη φορά, σε ρήξη με την πρακτική του παρελθόντος, όλα τα διαθέσιμα εργαλεία – οι προσκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ, τα καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου, τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία που αναπτύξαμε σε συνεργασία με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, σχεδιάζονται και υλοποιούνται με τις ίδιες προτεραιότητες, για να υπηρετήσουν συγκεκριμένους αναπτυξιακούς στόχους. Αφενός,ενισχύονται κατά προτεραιότητα κλάδοι όπου η χώρα παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αφετέρου, επιδιώκεται, η δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας, η δικτύωση των δραστηριοτήτων από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι τη μεταποίηση και τη διάθεση ενός προϊόντος στην εσωτερική και εξωτερική αγορά. Συνολικά, η έμφαση δίνεται σε μια δυναμική και καινοτόμο μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, στη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας, που θ’ ανακόψουν τη φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό» κατέληξε ο κ.Χαρίτσης.


Exit mobile version