Capital Economics: Πόσο σημαντικές είναι οι επενδύσεις για την ελληνική οικονομία

οικονομία

Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να έχει τα επόμενα χρόνια καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με αυτές της ευρύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την εκτίμηση της Capital Economics.

Παράλληλα ο οίκος τονίζει πως το βάρος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας θα συνεχίσει να μειώνεται και πως η ανάπτυξη της χώρας αναμένεται να ανέλθει στο 2,3% το 2024, στο 2% το 2025 και στο 1,9% το 2026. Την ίδια στιγμή ο οίκος υπενθύμισε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ελλάδας επιβραδύνθηκε στο 0,3% κατά το τρίτο τρίμηνο (Ιουλίου- Σεπτεμβρίου) το 2024 μετά την ταχεία ανάπτυξη που κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Για τις επενδύσεις

Επίσης η Capital Economics αναφέρεται και στο θέμα των επενδύσεων.  Όπως τονίζεται, οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν καταλύτη για την ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα βοηθούμενες από εκταμιεύσεις από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παρόλο που αυτές συρρικνώθηκαν απότομα το τρίτο τρίμηνο. Πάντως σύμφωνα με τον οίκο, οι πάγιες επενδύσεις αναμένεται “τρέξουν” με ρυθμό 2%  το 2024, με  2,7% το 2025 και  με 3,5% το 2023.

Ενώ όσον αφορά την κατανάλωση των νοικοκυριών επισημαίνεται πως αυτή θα πρέπει να αυξηθεί σταθερά τα επόμενα 2 έτη. Σε κάθε περίπτωση η αύξηση της πραγματικής κατανάλωσης θα ενισχυθεί με “λογικό” ρυθμό από την αύξηση των πραγματικών μισθών

Αξιοσημείωτο είναι δε πως ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε ελαφρώς τον Νοέμβριο αλλά ήταν αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, στο 4,5%. Αυτό έγκειται στον πληθωρισμό των υπηρεσιών αλλά και στις αυξημένες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα και το 2025 αναμένεται να υπάρξουν πιέσεις στις τιμές, καθώς οι αμοιβές των εργαζομένων του δημόσιου τομέα και ο κατώτατος μισθός υπολογίζεται να αυξηθούν  σχεδόν κατά 5%.

Επίσης ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι πως οι πειθαρχημένες δαπάνες της κυβέρνησης και τα υγιή πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού βελτιώνουν σταθερά τα δημόσια οικονομικ  Η κυβέρνηση αναμένεται να μειώσει το έλλειμμα  κάτω του  1% του ΑΕΠ το 2025. Και το δημόσιο χρέος θα πρέπει να μειωθεί και το επόμενο διάστημα ως ποσοστό του ΑΕΠ,καθώς αυτό θα κρατήσει υπό έλεγχο τα spreads των ομολόγων.

Μάλιστα η Capital Economics εκτιμά πως ο δείκτης χρέους θα  ανέλθει στο 155% το 2024,  στο 145% το 2025 και στο 141%  το 2026.

Οι πίνακες της Capital Economics

 

 

 

Exit mobile version