Η δυνατότητα να υπάρξει μία πρώτη συμφωνία της Ελλάδας στις 11 Μαίου με τους πιστωτές της θα φανεί την άλλη εβδομάδα και θα προϋποθέτει ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει σημαντικό πολιτικό κόστος με μέτρα για το ασφαλιστικό ή τα εργασιακά, δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο Reuters.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το πολυνομοσχέδιο των μέτρων που θα καταθέσει η κυβέρνηση αύριο στο Brussels Group δεν θα είναι το καθοριστικό για την ενδιάμεση συμφωνία, ενώ οι πιστωτές θεωρούν ότι και η μεγάλη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα πρέπει να κλείσει έως το τέλος Μαίου, ώστε να ψηφιστούν τα μέτρα από τη Βουλή τον Ιούνιο.
«Πιθανόν, δεν θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε άποψη για το αν θα υπάρξει απτή πιθανότητα επιτυχίας πριν την επόμενη εβδομάδα. Δεν θα είναι αύριο που θα δούμε τη λίστα μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε: «Δεν βλέπω πιθανή συμφωνία εάν οι Έλληνες δεν κάνουν μία πολύ σημαντική κίνηση σε έναν, δύο ή τρεις τομείς. Θα μπορούσε να είναι στο συνταξιοδοτικό, στην αγορά εργασίας, αλλά… πρέπει να καταβάλλουν το πολιτικό κόστος. Το Eurogroup θέλει να δει να πληρώνεται το πολιτικό κόστος».
Οι εκπρόσωποι των πιστωτών μπορεί να συμφωνήσουν σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις την επόμενη εβδομάδα και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να επικυρώσουν τη συμφωνία στη σύνοδο του Eurogroup στις 11 Μαίου ή σε μία έκτακτη σύνοδο λίγες ημέρες αργότερα.
«Στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να υπάρξει κάποιας μορφής ενδιάμεση ανακοίνωση στις 11 Μαίου και μετά να ακολουθήσει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο τέλος Μαίου ή τις αρχές Ιουνίου», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Εάν το Eurogroup διακηρύξει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συμφωνίας, η ΕΚΤ θα μπορούσε να άρει τους περιορισμούς για τις αγορές εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες, ελαφρύνοντας τη χρηματοδοτική θέση της Ελλάδας έως να υπάρξει το νέο πρόγραμμα.
Ωστόσο, ο αξιωματούχος προειδοποίησε ότι οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα θα είναι ακόμη πιο δύσκολες από ότι με το τρέχον πρόγραμμα.
Πηγή: Reuters