Βρυξέλλες: Κατά 2,4% θα αυξηθούν οι μισθοί των υπαλλήλων της ΕΕ το 2016

Οι υπάλληλοι της ΕΕ θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται κατά 2,4% το 2016, πολύ πάνω από τον πληθωρισμό, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Η αύξηση έρχεται μετά από το πάγωμα των αμοιβών την τελευταία διετία, η οποία ζητήθηκε από τις εθνικές κυβερνήσεις που χρηματοδοτούν τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά προκάλεσε αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, όπου σημειώθηκαν απεργιακές κινητοποιήσεις και δυσφορία μεταξύ των 55.000 υπαλλήλων της.

Οι αμοιβές των υπαλλήλων στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο αποτελούσαν επί καιρό μία καυτή πατάτα και αφορμή σκληρών επικρίσεων κατά της ΕΕ, ενώ έγινε πιο φλέγον ως θέμα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Το διετές πάγωμα, που συμφωνήθηκε μετά από μία εργασιακή αναταραχή το 2012 και το 2013, αποτέλεσε μέρος μίας συμφωνίας με το προσωπικό της ΕΕ, η οποία καθιέρωσε ένα νέο σύστημα καθορισμού των μισθών, υπό την εποπτεία της Eurostat.

Το σύστημα αυτό είχε ως στόχο την αποπολιτικοποίηση των διαμαχών για τον καθορισμό των μισθών κάθε χρόνο, με τη χρήση ενός αυτόματα εφαρμοζόμενου τύπου. Ο τύπος αυτός περιλαμβάνει το κόστος διαβίωσης στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, όπου ζουν οι περισσότεροι υπάλληλοι της ΕΕ, καθώς και τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων σε 11 χώρες. Η αύξηση 2,4% προέκυψε από την εφαρμογή του τύπου αυτού.

Ο Alexander Winterstein, αναπληρωτής εκπρόσωπος της Κομισιόν, δήλωσε ότι μετά το πάγωμα των τελευταίων ετών, οι μισθοί των υπαλλήλων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 0,5% από το 2010, κάτω από τον πληθωρισμό. «Από το 2010, το προσωπικό της ΕΕ έχει χάσει σχεδόν 9% σε αγοραστική δύναμη, περισσότερο από το διπλάσιο ποσοστό των απωλειών που είχαν οι δημόσιοι υπάλληλοι στις χώρες – μέλη», πρόσθεσε.

 

Πηγή: Financial Times

 

Exit mobile version