Βρυξέλλες: Η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει στο τέλος Ιουνίου τις δόσεις προς το ΔΝΤ

Η Ελλάδα θα μπορούσε να καταβάλλει στο τέλος Ιουνίου όλες μαζί τις δόσεις από δάνεια του ΔΝΤ που λήγουν τον επόμενο μήνα, χωρίς να κηρύξει στάση πληρωμών, εφόσον είναι βάσιμη η πιθανότητα επίτευξης μίας συμφωνίας με τους δανειστές της, δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Η πρώτη από τις δόσεις αυτές, ύψους 300 εκατ. ευρώ, λήγει στις 5 Ιουνίου.

“Υπάρχει η πιθανότητα να ομαδοποιηθούν αρκετές πληρωμές, τις οποίες η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει στο ΔΝΤ κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και να γίνει έτσι μόνο μία πληρωμή”, δήλωσε στο πρακτορείο ο αξιωματούχος που έχει γνώση των συζητήσεων. Ένας δεύτερος αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα.

“Αυτό βασικά είναι μια τεχνική διευθέτηση του υπουργείου Οικονομικών και (η Αθήνα) θα μπορούσε να πει ότι θέλει να γίνει αυτό και το ΔΝΤ πιθανόν θα αναγκαζόταν να πει ότι συμφωνεί”, δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος.

Όμως, οι αξιωματούχοι σημείωσαν επίσης ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να καταφύγει σε ένα τέτοιο στρατήγημα. μόνον εάν υπάρχει βάσιμη πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να γνωστοποιηθεί στις αγορές και στους Έλληνες πολίτες. Σε διαφορετική περίπτωση, η μη καταβολή της δόσης θα μπορούσε να πυροδοτήσει πανικό στις αγορές και μαζικές αναλήψεις καταθέσεων στην Ελλάδα, εξήγησαν οι αξιωματούχοι.

 

Δεν προβλέπεται συμφωνία στο EuroWorking Group

 

Οι δύο αξιωματούχοι δήλωσαν πως δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία κατά την τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group μεθαύριο

Σημείωσαν ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της σχετικά με το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο πρέπει να επιτύχει η Αθήνα.

Η Ευρωζώνη θα μπορούσε να δεχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα κυμαίνεται από το 1,0% ως το 1,5% του ΑΕΠ, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαζόταν να λάβει περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για να το επιτύχει αυτό, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας πως θεωρούν ότι η πρόταση της Αθήνας για την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ δεν είναι επαρκής.

 

Exit mobile version