Βραδεία διαπραγμάτευση χωρίς εγγυήσεις

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και τρόικας θα είναι μακρά και δεν έχει εγγυημένη επιτυχία, σύμφωνα με κύκλους της Κομισιόν που παρακολουθούν το ελληνικό πρόγραμμα.

Το δημοσιονομικό κενό παραμένει στη κορυφή της ατζέντας. Η κυβέρνηση διοχετεύει στην Αθήνα πως η τρόικα δέχεται μικρότερο δημοσιονομικό κενό, όμως πηγές των Βρυξελλών κοντά στην τρόικα χρησιμοποιούν μια τελείως διαφορετική φράση: «οι ελληνικές αρχές συγκεκριμενοποίησαν μέτρα 300-400 εκ ευρώ στον προϋπολογισμό του 2015, για τα οποία υπήρχε ερωτηματικό, το κενό παραμένει κοντά στα 2 δισ.».

Ως εκ τούτου η επόμενη φάση του αγώνα δρόμου έχει να κάνει με την κάλυψη εδάφους ως την συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή, χωρίς κατά το δυνατόν κενά.

Αν η κυβέρνηση προχωρήσει και φέτος σε μονομερείς ενέργειες, τότε η τρόικα δεν θα εισηγηθεί θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Έχει μάλιστα το ΟΚ των εκπροσώπων των υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης για κάτι τέτοιο.

Σε σχέση δε με τις μεταρρυθμίσεις, στις Βρυξέλλες θεωρούν αρκετά θετικό πως «μετά το τελεσίγραφο η κυβέρνηση συζητά πια σοβαρά για όλα αυτά τα θέματα» μεταξύ των οποίων, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Σε πολύ έντονο ύφος και προς αποφυγή προβοκάτσιας στις Βρυξέλλες στελέχη του Συμβουλίου και της Κομισιόν ξεκαθαρίζουν: «δεν ζητήσαμε το κενό να κλείσει με οριζόντιες περικοπές, δεν ζητήσαμε το ασφαλιστικό να βελτιωθεί με μειώσεις στις συντάξεις, να μην διανοηθεί κανείς να μας προσάψει τέτοιες συστάσεις».

Συμφωνούν δε στο ότι «η Αθήνα ξέρει πολύ καλά τις οδηγίες για αξιόπιστα δημόσια οικονομικά και πρέπει να βρει το θάρρος να κόψει περιττές δαπάνες – δεν θα είχατε κανένα πρόβλημα αν κλείνατε ένα υπουργείο» επαναλαμβάνει κοινοτικός αξιωματούχος, φοβερά ενοχλημένος με τις διαρροές της Αθήνας για τις προθέσεις των εταίρων.

Δεν έχει σχέση ο ΣΥΡΙΖΑ:

Καμία σχέση δεν έχει η στάση του ΣΥΡΙΖΑ με την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, όπως δεν είχε καμία σχέση η στάση της ΝΔ στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ: «πρόκειται για εσωτερικής κατανάλωσης εφεύρημα» λένε κύκλοι της Κομισιόν ξεκαθαρίζοντας ότι «οι θεσμοί μιλάνε μόνο με την κυβέρνηση και μόνο από αυτήν περιμένουν να εφαρμόσει το πρόγραμμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, άλλη πηγή σχολίαζε στο real.gr «δηλαδή ζητάνε από την αντιπολίτευση σήμερα, αυτό που δεν δέχθηκαν να κάνουν οι ίδιοι το 2010 και 2011;»

Η Κομισιόν, η Τρόικα και οι εταίροι δεν δέχονται καν να ακούσουν πια αυτή τη δικαιολογία «θα θέλαμε να έχουμε μια αντιπολίτευση με μεγαλύτερη συναίνεση τουλάχιστον στα βασικά» και υπενθυμίζουν ότι αναγνωρίζουν μια μόνο ευθύνη στην εκτέλεση των συμφωνηθέντων «αυτός που θέλει να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ας τις κάνει».

Ο χρόνος μέχρι την 8ή Δεκεμβρίου προφανώς και δεν είναι απεριόριστος.

Πηγή: Real.gr

 

Exit mobile version