Κατά της επιδιωκόμενης συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για την απελευθέρωση του εμπορίου και των επενδύσεων τάχθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) “αποτελεί οργανικό στοιχείο ενός πολιτικού σχεδίου για την παγκόσμια διακυβέρνηση από επιχειρηματικούς και επενδυτικούς ομίλους, απέναντι σε πολίτες, καταναλωτές, παραγωγούς και εργαζόμενους”, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε ομιλία του στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα: “Εσείς τι ξέρετε για την ΤΤΙΡ”, που έγινε στο αμφιθέατρο του ΕΒΕΑ.
Ο κ. Βούτσης πρόσθεσε ότι το σύνολο αυτό των επιχειρηματικών συμφερόντων αποσκοπεί στην υποκατάσταση της νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας και την μετατροπή της εκτελεστικής εξουσίας σε κατάσταση υπαλληλίας, υπό καθεστώς μόνιμης διαπλοκής.
Πραγματοποιώντας μια αναδρομή στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, επισήμανε ότι μετά την “ολοκλήρωση του κύκλου” των κινημάτων κατά του παγκοσμιοποιημένου νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού με επικεφαλής τις ΗΠΑ, περίπου το 2006-2007, “άρχισε η αντεπίθεση με στόχο την υπέρβαση της κρίσης προς όφελος των αγορών, αλλά και την δημιουργία ενός νέου πολιτικού-κοινωνικού στάτους”.
Ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι με αφορμή την ΤΤΙΡ “αναδεικνύεται πολύ σοβαρά το ζήτημα της ΕΕ”, καθώς “πρόκειται για την άρνηση της ΕΕ ως διακριτής οντότητας σε έναν πολυπολικό κόσμο”.
Χαρακτήρισε δε, την ΤΤΙΡ ως “θεσμοθετημένη άρνηση αυτής της προοπτικής της ΕΕ” προσθέτοντας ότι αν η ΕΕ εισέλθει σε αυτήν την κατάσταση, τότε είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει προοπτική.
Είπε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα συνιστούσε “ήττα της πολιτικής και της δημοκρατίας”, ενώ “αν τα ευρωπαϊκά όργανα τεθούν αυτοβούλως στις διαδικασίες αυτής της συμφωνίας, τότε, δύσκολα θα μπορούν να λειτουργούν”.
Ο κ. Βούτσης τόνισε την πολύ μεγάλη σημασία του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποτροπή τέτοιων εξελίξεων, προσθέτοντας ότι “ο συσχετισμός αυτός χρειάζεται να διαμορφωθεί, ώστε να αξιοποιείς τις αντιθέσεις, κερδίζοντας χρόνο, χώρο και διαμορφώνοντας συμμαχίες”.
Πρόσθεσε ότι την διαμόρφωση αυτού του συσχετισμού μπορεί να την βοηθήσει μια ισχυρή και συστηματική επίδραση των κινημάτων και της αριστεράς, “κινηματική διαδικασία που πρέπει να προχωρήσει”.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ