Ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρωζώνη για την περίοδο 2025/2026 αναμένεται να είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με την BofA.
Παράλληλα ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος αναφέρει πως η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει τόσο σε επίπεδο ανάπτυξης όσο και σε επίπεδο δημοσιονομικών με το πρωτογενές πλεόνασμα να εκτιμάται πως θα φτάσει στο 2,4% το 2024 έναντι στόχου για 2,1% και πως θα ισορροπήσει σε αυτά τα επίπεδα τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα η κυβέρνηση εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα “τρέχει”2,3% τα επόμενα έτη, δηλαδή πολύ πάνω από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης. Σημειώνεται δε πως η ανεργία έχει επιστρέψει σε επίπεδα προ της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης και συγκεκριμένα στο 9,5%.
Ταυτόχρονα, η ελληνική οικονομία είναι λιγότερο ευάλωτη στα υψηλά επιτόκια από τις οικονομίες των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον οίκο. Αυτό συμβαίνει επειδή το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους είναι προς τους πιστωτές του επίσημου τομέα, με πολύ χαμηλά και σταθερά επιτόκια και μέση ωρίμανση 20 ετών. Τα χρέη του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω της περιορισμένης πιστωτικής επέκτασης κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Οι μεταρρυθμίσεις
Αξιοσημείωτο είναι δε πως- σύμφωνα με τον οίκο -υπάρχει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η Ελλάδα κυρίως:
- σε ό,τι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής από τους ελεύθερους επαγγελματίες και την ψηφιοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.
- στην πράσινη μετάβαση. Αυτή προχωρά καλά.
- στην εκπαίδευση. Έχει βελτιωθεί ο ανταγωνισμός στην εκπαίδευση.
- στις επενδύσεις. Αυτές στηρίζονται μέσω της προώθησης των ΣΔΙΤ
- στον κατώτατο μισθό. Ο καθορισμός του θα γίνεται μέσω μια φόρμουλας χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.
- το κτηματολόγιο. Η Ελλάδα θα έχει το 2025 κτηματολόγιο.
Ωστόσο οι αναλυτές του οίκου τονίζουν πως είναι αναγκαίο να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Ενώ η επόμενη πρόκληση αφορά τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, καθώς αποτελεί εμπόδιο για επενδύσεις. Σύμφωνα με την BofA η κυβέρνηση έχει για τις μεταρρυθμίσεις το πολιτικό κεφάλαιο και τους διαθέσιμους πόρους
Ενώ ο οίκος βλέπει παράθυρο ευκαιρίας για νέες επενδύσεις στα μέσα του 2027 που θα έχουν γίνει οι εκλογές στη χώρα μας. Και αυτό έγκειται σε ότι θα υπάρχουν δημοσιονομικές υπεραποδόσεις, κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και περιθώρια για δανεισμό από τις τράπεζες.
Η πρόκληση
Μεταξύ άλλων οι αναλυτές της Bank of America εκτιμούν πως θα υπάρχουν ανησυχίες για υπερθέρμανση λόγω των υπεραποδόσεων της οικονομίας. Αυτό φαίνεται μέσω του υψηλού ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, του υψηλότερου από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο πληθωρισμού, των ελλείψεων στην αγορά εργασίας και της αύξησης των τιμών των ακινήτων.
Ένας παράγοντας που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός για τη χώρα μας είναι το θέμα του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών σύμφωνα με τον οίκο. Αυτό δείχνει ότι η μακροπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη είναι χαμηλότερη από τα υφιστάμενα επίπεδα της ανάπτυξης.
Εάν όμως οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης είναι παραγωγικές, τότε αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τις δυνατότητες εξαγωγών της οικονομίας και να διατηρήσει την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη σε υψηλά επίπεδα.
Το ποσοστό των επενδύσεων στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο από αυτό του ευρωπαϊκού μέσου όρου ωστόσο υπάρχει περιθώριο αυτό να αυξηθεί, καθώς σε έναν βαθμό οφείλεται στην πολύ χαμηλή πιστωτική επέκταση. Παρόλο που έχει γίνει εδώ και καιρό η εξυγίανση των των ελληνικών τραπεζών, μέχρι στιγμής η ανάκαμψη της οικονομίας έχει γίνει χωρίς δανεισμό.