Bloomberg: Τα επενδυτικά ταμεία δεν βιάζονται να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα

Οι επενδυτές θα αργήσουν να επιστρέψουν στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, ακόμη και μετά την άρση των capital controls, καθώς οι τίτλοι αυτοί παραμένουν εκτός επενδυτικής διαβάθμισης, ενώ υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού των μεταρρυθμίσεων από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg μεταξύ διαχειριστών κεφαλαίων.
Οι προοπτικές αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους επικρέμανται, επίσης, πάνω από τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα, αποθαρρύνοντας περαιτέρω τους επενδυτές. Ενθαρρυντικό είναι, σημειώνει το Bloomberg, ότι τα ταμεία που έχουν ήδη επενδύσει στην Ελλάδα διατηρούν τις θέσεις τους στην περίοδο αυτή της αβεβαιότητας.

Η ελληνική ηλεκτρονική δευτερογενής αγορά ομολόγων είναι κλειστή από τις 29 Ιουνίου, όταν η κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Το ελληνικό Χρηματιστήριο είναι επίσης κλειστό, αν και κινείται προς το να ανοίξει και πάλι, μετά την έγκριση χθες από την ΕΚΤ των προτάσεων που υπέβαλε η ελληνική πλευρά.

Ακολουθούν οι απόψεις των εκπροσώπων επενδυτικών ταμείων:

Invesco
«Είμαστε σχεδόν ουδέτεροι ως προς τα ελληνικά ομόλογα», δήλωσε ο διαχειριστής κεφαλαίων Nicholas Wall σε τηλεφωνική του συνέντευξη προχθές. Η Invesco εξακολουθεί να βλέπει πολιτικούς κινδύνους και κινδύνους υλοποίησης, που την αποτρέπουν να λάβει μεγάλες θέσεις στο ελληνικό χρέος στη σημερινή φάση. Ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός δεν είναι κατ’ ανάγκην σταθερός., δήλωσε ο Wall, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι πιθανόν ο καλύτερος άνθρωπος για να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και, εάν αυτός παραιτηθεί, ο κίνδυνος για τις μεταρρυθμίσεις μπορεί να αυξηθεί ξανά.

Fidelity
Η Fidelity σχεδιάζει να διατηρήσει σταθερές τις θέσεις της στα ελληνικά κρατικά ομόλογα τους καλοκαιρινούς μήνες, δήλωσε ο αναλυτής για την πιστοληπτική ικανότητα χωρών Dierk Brandenburg, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στις 21 Ιουλίου. Η εταιρεία διατήρησε την έκθεσή της κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους πιστωτές, καθώς η αγορά τότε ήταν πολύ ρηχή. Η κατάσταση της Ελλάδας είναι ελαφρά καλύτερη τώρα, αλλά οι επενδυτές είναι απίθανο να λάβουν μεγάλες θέσεις, καθώς ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι μήνες πολύ χαμηλής ρευστότητας, δήλωσε ο Bradenburg. Τα ελληνικά ομόλογα επωφελούνται από την απόφαση της Ελλάδας να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά το πιο σημαντικό ερώτημα τώρα είναι αν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε υψηλότερη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, πρόσθεσε.

Greylock Capital Management
Η Greylock αύξησε την έκθεσή της σε ελληνικά ομόλογα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, δήλωσε ο Diego Ferro, συνυπεύθυνος για τη διαχείριση επενδύσεων, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στις 20 Ιουλίου. Η κατάσταση στην Ελλάδα εξομαλύνεται και η χώρα παίρνει τα χρήματα που χρειάζεται για να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της. Όσο διάστημα η καμπύλη ομολόγων παραμένει αντίστροφη, τα ελληνικά ομόλογα είναι φθηνά, επειδή η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει σύντομα, σημείωσε ο Ferro, προσθέτοντας ότι η αστάθεια των ελληνικών ομολόγων είναι πιθανή στην περίπτωση πρόωρων εκλογών.

JPMorgan Asset Management

Η JPMorgan AM αναμένει ότι θα μείνει «σχεδόν χωρίς» ελληνικό χρέος στο ορατό μέλλον, αφού είχε αποφύγει την έκθεσή της επί πολλά χρόνια, δήλωσε ο David Tan, επικεφαλής της διεύθυνσης ομολόγων στις 27 Ιουλίου. Όλες οι εμπλεκόμενες στις διαπραγματεύσεις για το χρέος πλευρές αποδέχονται ότι πρέπει να υπάρξει κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους, αν και είναι απίθανο να είναι αυτή άμεση, δήλωσε ο Tan. Μπορεί να επιχειρήσουν μία πορεία με μεγάλη περίοδο χάριτος για την καταβολή τόκων ή την επιμήκυνση των λήξεων στο πολύ μακρινό μέλλον, πρόσθεσε.

Pioneer Investments
Η Pioneer δεν αγοράζει ελληνικά ομόλογα, καθώς παραμένουν εκτός επενδυτικής διαβάθμισης, δήλωσε ο Cosimo Marasciulo, επικεφαλής της διεύθυνσης κρατικών ομολόγων στις 28 Ιουλίου. Η εταιρεία μπορεί να εξετάσει μόνο την αγορά χρέους, εάν αυτό αναβαθμισθεί σε επενδυτική κατηγορία.

Natixis Asset Management
«Μένουμε μακριά από τα ελληνικά ομόλογα. Πρόκειται για μία πολύ κερδοσκοπική αγορά», δήλωσε ο υπεύθυνος στρατηγικής Axel Botte στις 27 Ιουλίου. Η αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχουν ιδιώτες φαίνεται να αποκλείεται, αν και όλοι οι πιστωτές συμφωνούν ότι χρειάζεται κάποια μορφή αναδιάταξης του χρέους.

Exit mobile version