Quantcast
Bloomberg: Ο ESM χρηματοδότησε το δάνειο - γέφυρα των 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Ο ESM χρηματοδότησε το δάνειο – γέφυρα των 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

O Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) χρηματοδότησε το βραχυπρόθεσμο δάνειο των 7 δις. ευρώ που πήρε η Ελλάδα στις 20 Ιουλίου για να αποπληρώσει το ομόλογο της ΕΚΤ και την καθυστερημένη δόση της στο ΔΝΤ, αποκαλύπτει δημοσίευμα του Bloomberg.

O ESM χρηματοδότησε έμμεσα την Ελλάδα, καθώς απαγορευόταν να το κάνει απευθείας, πριν ενταχθεί η χώρα σε πρόγραμμα (όπως έγινε τον Αύγουστο). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ESM έδωσε τα χρήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στη συνέχεια τα έδωσε στην Ελλάδα μέσω ενός άλλου μηχανισμού, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η μη συμβατική χρηματοδοτική ρύθμιση δείχνει πόσο ισχυρή ήταν η αποφασιστικότητα της ΕΕ να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και τις κινήσεις που έπρεπε να κάνει για να το επιτύχει, σημειώνει το Bloomberg.

Εάν η συναλλαγή αυτή είχε γίνει γνωστή, όσο το ελληνικό πρόγραμμα ήταν υπό διαπραγμάτευση, θα μπορούσε να επιβαρύνει την ήδη τεταμένη συζήτηση μεταξύ της Μέρκελ και των βουλευτών της, προσθέτει το δημοσίευμα. «Θα άλλαζε αυτό την ψήφο της γερμανικής Βουλής; Όχι, αλλά θα κόστιζε στην κυρία Μέρκελ άλλες δύο ψήφους από τις το κόμμα της», δήλωσε οικονομολόγος της ING στη Φρανκφούρτη.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.