Ο SSM και η επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών διέσωσε τις ελληνικές τράπεζες αναφέρει σε ειδική ανάλυση το Bloomberg.
Η Νουί έχει ήδη βοηθήσει να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, ενώ ο SSM έχει λάβει πρωτοβουλίες για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών αλλά και των ευρωπαϊκών ενώ έχουν ενισχυθεί και οι κανόνες διακυβέρνησης.
Οι ανησυχίες για την κερδοφορία των τραπεζών αντισταθμίζονται από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ, ωστόσο η βασική ανησυχία είναι η πολιτική αδράνεια.
Έχει περάσει ένας χρόνος από την ημέρα που ο SSM, ο εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών, έχει αναλάβει την εποπτεία των 120 μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων σε 19 χώρες. Η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου η Ντανιέλ Νουί βρίσκεται σε συνέδριο μαζί με τον Πρόεδρο Μάριο Ντράγκι και άλλους αξιωματούχους για την επέτειο αυτού του νέου εποπτικού φορέα, οι προκλήσεις για την τραπεζική ενοποίηση είναι μεγάλες.
Η πρόοδος που έχει σημειωθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι σίγουρα εντυπωσιακή, δήλωσε η Νουί κατά την έναρξη του συνεδρίου. «Πιστεύω ότι έχουμε κάνει ένα τεράστιο άλμα προς τη διασφάλιση της συνεπούς εποπτείας στη ζώνη του ευρώ.
Αλλά έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε “.
Σύμφωνα με τον Ντράγκι, στα σχέδια περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και η δημιουργία μιας ένωσης κεφαλαιαγορών.
Στην άσκηση της εποπτείας, η Νουί έχει αποδειχθεί σκληρή με τις τράπεζες.
Μετά τα stress tests του 2014 αποκάλυψε ένα κεφαλαιακό κενό ύψους 25 δισ. ευρώ και οι τράπεζες ήδη έχουν λάβει πρωτοβουλίες για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση.
“Ο τραπεζικός τομέας στη Γερμανία, στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, είναι σχεδόν ένας εθνικός θησαυρός και προστατεύεται από την πολιτική”, δήλωσε ο Henrik Enderlein, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Hertie School of Governance στο Βερολίνο.
«Μέσα στα επόμενα χρόνια θα δούμε αν η ΕΚΤ είναι πραγματικά έτοιμη να κηρύξει τον πόλεμο με τους επόπτες, τα τραπεζικά ιδρύματα και τις εθνικές αρχές σε αμφιλεγόμενα ζητήματα.»