Για την ταχύτητα με την οποία επιδεινώνεται το μέλλον της Ελλάδας κάνει λόγο σε άρθρο του το Bloomberg, καθώς όπως περιγράφεται σε αυτό, τα επίπεδα χρέους της χώρας “ανταγωνίζονται” εκείνα της Ιαπωνίας.
Αναλυτικά το άρθρο αναφέρει:
Πριν από λίγο καιρό σε Πανεπιστήμιο του Σικάγο ο οικονομολόγος Luigi Zingales έγραψε για ένα «τρομακτικό αστείο» που άκουσε από τους συναδέλφους του που ρωτούσαν «ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Ελλάδα»; Η απάντηση ήταν «τρία χρόνια». Τώρα ακόμη και αυτό φαντάζει μακρινό.
Η εκτίμηση του ΔΝΤ στις 14 Ιουλίου για το χρέος της Ελλάδας ότι το 2017 θα αντιστοιχεί σχεδόν στο 200% του ΑΕΠ, αρκετά πάνω από την εκτίμηση του 151,8% που είχε κάνει τον Απρίλιο.
Η πρόβλεψη υπερβαίνει και την ενδιάμεση εκτίμηση του 169,7% που έδινε το ΔΝΤ σε ανάλυση- προσχέδιο για τη βιωσιμότητα του χρέους στις 26 Ιουνίου.
Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η Ελλάδα πλησιάζει στα επίπεδα χρέους/ΑΕΠ της Ιαπωνίας, που είναι τα υψηλότερα διεθνώς. Τα κοινά τους σημεία δεν είναι μόνο ότι «βρέχονται» και οι δύο χώρες από αρχιπελάγη, ούτε και το ότι κουβαλούν τεράστια ιστορία, αλλά πλέον φαίνεται να μοιράζονται και μια μεγάλη «όρεξη» για χρέος.
Μελετώντας το κατά κεφαλήν χρέος της Ελλάδας ωστόσο, διαπιστώνει κανείς μια ελαφρώς λιγότερο ζοφερή εικόνα. Στο τέλος του 2014, ήταν περισσότερα από $35.000 για κάθε Έλληνα πολίτη, σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ στην Ιαπωνία ήταν περίπου $79.000, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.
Στις ΗΠΑ έφτανε περίπου τα $56.600, σύμφωνα με τα στοιχεία από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Όσον αφορά στις ευρωπαϊκές χώρες, οι Έλληνες πολίτες έχουν ένα δημόσιο χρέος μικρότερο από τους εταίρους τους στην Ιρλανδία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.
To ΔΝΤ «λύγισε» τους κανόνες του για τη βιωσιμότητα του χρέους το 2010, εγκρίνοντας ένα πρόγραμμα 38 δισ. δολ. για την Ελλάδα. Μέχρι τότε, ήταν το μεγαλύτερο δανειακό πρόγραμμα στην ιστορία του Ταμείου συγκριτικά με τη συμμετοχή μιας χώρας σε αυτό.
Η Ελλάδα εξασφάλισε ένα δεύτερο πρόγραμμα 36 δισ. δολ. το 2012. Η χώρα οφείλει στο ΔΝΤ 26 δισ. δολ. από τα κεφάλαια που σήκωσε. Το σχέδιο διάσωσης του 2012 λήγει τον Μάρτιο.