Quantcast
Bloomberg: Η Ελλάδα βγήκε από τα προγράμματα, αν και έγιναν λάθη στη διάσωσή της - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Η Ελλάδα βγήκε από τα προγράμματα, αν και έγιναν λάθη στη διάσωσή της

δημοσιεύτηκε:

“Η Ελλάδα έχει περάσει μια δεκαετία από την έναρξη της κρίσης. Λάθη στη διάσωσή της έγιναν και η αντιπαράθεση συνεχίζεται κατά πόσο ήταν αναγκαία τα πολλά έτη λιτότητας.Ωστόσο, η Ελλάδα εξήλθε του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο και ακόμη χρησιμοποιεί το ευρώ” επισημαίνει το Bloomberg σε δημοσίευμα του, αναφερόμενο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και στο μέλλον του ευρώ.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι, “Το ξενοδοχείο της Μ. Βρετανίας στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, έχει υπάρξει “μάρτυρας” σημαντικών επεισοδίων της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας”.

Μεταξύ άλλων, εκεί συνήλθε η πρώτη διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή το 1896, ο Ρόμελ διέμεινε εκεί όταν οι Ναζί κατέλαβαν την Αθήνα το 1941, ενώ πιο πρόσφατα υπήρξε “μάρτυρας” της πιο ουσιαστικής απειλής για το ευρωπαϊκό πείραμα. Η κρίση χρέους ξεκίνησε στην Ελλάδα στα τέλη του 2009 και μεταδόθηκε στην Eυρωζώνη και στο κατώφλι του ξενοδοχείου, στην πλατεία Συντάγματος, χιλιάδες διαδηλωτές αντιδρούσαν κατά των συνεχόμενων μέτρων λιτότητας.

Ωστόσο, οι κινδυνολόγοι αποδείχθηκε ότι έκαναν λάθος στις εκτιμήσεις τους. Το ενιαίο νόμισμα επιβίωσε και θα γιορτάσει φέτος το 20 έτος παρουσίας του ενώ οι προβλέψεις για πτώση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος δεν εκπληρώθηκαν.

Όμως, πρόσφατα οι απαισιόδοξοι έχουν επανέλθει στην επιφάνεια. Αναφέρονται στην επικείμενη αποχώρηση της Μ. Βρετανίας, τις επιθέσεις της λαϊκίστικης ιταλικής κυβέρνησης κατά των Βρυξελλών και την εξάπλωση του εθνικισμού στην ανατολική Ευρώπη και θεωρούν ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο βρίσκεται πάλι σε μεγάλο κίνδυνο. Με τη Γερμανίδα Καγκελάριο να διάγει το τελευταία έτη της θητείας της και τη Γαλλία να πλήττεται από διαδηλώσεις κατά του Γάλλου Προέδρου, το κέντρο της Ευρώπης αναδεικνύεται πιο ευάλωτο από ποτέ, έρμαιο σε δυνάμεις που απειλούν να το καταλύσουν.

Κοινή ευρωπαϊκή απάντηση

Το Bloomberg αναρωτιέται αν πλησιάζει το τέλος, ωστόσο υπογραμμίζει ότι η ιστορία έχει αποδείξει το αντίθετο. Πριν μερικά χρόνια η κρίση χρέους είχε πλήξει πολλές χώρες και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος ακολούθησαν την Ελλάδα και ζήτησαν βοήθεια. Η Ε.Ε. χωρίστηκε στις πλούσιες βόρειες χώρες και στους φτωχούς αποδέκτες οικονομικής βοήθειας στην περιφέρεια. Οι επενδυτές που θεωρούσαν το ευρώ προβληματικό από την έναρξη χρήσης του το 1999 στοιχημάτιζαν υπέρ της καταστροφής του, ενώ το 2012 οι οικονομολόγοι της Citigroup προέβλεπαν 90% πιθανότητες ότι η Ελλάδα θα αποχωρούσε από το ευρώ τους επόμενους έξι μήνες.

Όμως η παρέμβαση της ΕΚΤ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mάριου Ντράγκι έδωσαν τέλος στις εικασίες και διέσωσαν το ενιαίο νόμισμα, ενώ δημιουργήθηκε η πολιτική βούληση ενίσχυσης του ευρώ και αντιμετώπισης των αδυναμιών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Τώρα, περισσότερες χώρες επιθυμούν να εισέλθουν στην Ευρωζώνη, η Βουλγαρία και η Κροατία κινούνται προς την υιοθέτησή του και η οικονομική ένωση είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Δυσκολίες, όπως η κρίση στην Ιταλία, τα «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία και οι πολιτικές ανακατατάξεις στη Γερμανία φαίνεται να μην επηρεάζουν καθοριστικά το μέλλον του ευρώ. Η Ε.Ε. στο σύνολό της φαίνεται να αναδύεται πιο ισχυρή από τις κρίσεις στις οποίες έχει περιέλθει.

Ακόμη και η περίπτωση της Μ. Βρετανίας λειτούργησε περισσότερο ως αποτρεπτικό για τις άλλες χώρες και σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσε πλήγμα στην ευρωπαϊκή ενότητα. Σε όλη την Ένωση το 62% των πολιτών θεωρεί θετική τη συμμετοχή της χώρας τους στην Ε.Ε.. Η δε ρεαλιστική λύση σε προβλήματα, όπως ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος και το προσφυγικό, είναι μία: Μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Οι σημερινές προκλήσεις είναι παγκόσμιας φύσης και πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού και όχι μεμονωμένα, υπογράμμισε ο Ντράγκι, υποστηρίζοντας ότι αυτό ισχύει και για τους Ευρωπαίους τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.