Σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων διάσωσης ύψους 8 δισ. ευρώ (ή 8,6 δισ. δολαρίων) σχεδιάζει να προχωρήσει η Ελλάδα.
Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με το www.bnnbloomberg.ca και πρόσθεσε πως αυτό γίνεται νωρίτερα από το υφιστάμενο πρόγραμμα. Επίσης ανέφερε την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα από την κρίση χρέους.
Μάλιστα το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως η πρόωρη αποπληρωμή αυτών των δανείων της χώρας αντιστοιχεί σε δόσεις διαρκείας 3 ετών. Και αυτό το κάνει για τρίτη φορά η Ελλάδα δηλαδή να επιταχύνει τη διαδικασία της αποπληρωμής ενός πακέτου δανείου που έλαβε το 2010 στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης. « Πραγματικά κάναμε πολλά από τότε που επανεκλεγήκαμε» πέρυσι είπε ο κ Μητσοτάκης σύμφωνα με το www.bnnbloomberg.ca και πρόσθεσε πως «οι συναλλαγές στην αγορά μάλλον ξεπέρασαν τις προσδοκίες».
Δάνεια: Τι σηματοδοτεί η κίνηση της Ελλάδας
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως το ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνεια της περιόδου 2026 – 2028 στέλνει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές αναφορικά με τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Η Ελλάδα σημειώνει πολύ καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά στον ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό συμβαίνει παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση κατέβασε τον πήχη για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας. Δηλαδή ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να τρέξει με 2,5% το 2024 από 2,9% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση της κυβέρνησης. «Υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία» είπε μεταξύ άλλων ο κ.Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως «η αγορά φάνηκε να πιστεύει την ιστορία του μακροπρόθεσμου στόχου μας και ότι αυτή η κυβέρνηση είναι σταθερή και εδώ προκειμένου να μείνει μακροπρόθεσμα».
Η θητεία του Μητσοτάκη
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην θητεία του Μητσοτάκη.
Όπως επισημαίνεται, με τη νέα θητεία που κέρδισε πέρυσι κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα επανήλθε με νύχια και με δόντια στην επενδυτική βαθμίδα αλλά έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει. Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη παρόλο που αναμένεται να μειωθεί στο 152,7% του ΑΕΠ το 2024 από το 207% που ήταν το 2020. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως αυτό θα γίνει και το επόμενο διάστημα. Το καθαρό χρέος της χώρας μειώθηκε σε ονομαστικούς όρους το 2023, όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ είπε ο Πρωθυπουργός και εκτίμησε « πιθανότατα πως θα μειωθεί και φέτος» .
Από το ταμειακό «μαξιλάρι» της χώρας που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους ως δίχτυ ασφαλείας θα αποπληρωθεί πρόωρα ένα μέρος των δανείων αυτών. Τώρα που η εποχή των μνημονίων έχει λήξει, η Αθήνα έχει πρόσβαση στις αγορές χρέους και ο πρωθυπουργός δήλωσε πως σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει 5 δισ. ευρώ από αυτά τα κεφάλαια για να κάνει αυτή την πρόωρη αποπληρωμή.