Ενώ οι απειλές για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ θα αντηχούν στην προεκλογική περίοδο της χώρας, η διάχυσή τους στην Ευρώπη θα είναι αυτή τη φορά πιθανότατα περιορισμένη, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
“Παρακολουθούμε ένα πρόβλημα της Ελλάδας – η κρίση του ευρώ έχει τελειώσει. Όλη η κρίση του ευρώ σχετιζόταν με τον κίνδυνο μετάδοσης. Δεν περιμένων ότι οι αγορές θα αμφισβητήσουν στα σοβαρτά τις άμυνες που έχει κτίσει η Ευρώπη για να μην υπάρξει μετάδοση”, δήλωσε ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο.
Η αντίδραση των επενδυτών, σημειώνει το Bloomberg, στη σημερινή άκαρπη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου στην Ελλάδα, ακολούθησε τη γνωστή διαίρεση Βορρά – Νότου. Οι ελληνικές μετοχές και ομόλογα βούλιαξαν και οι αγορές επηρεάσθηκαν στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, ενώ από την άλλη πλευρά κεφάλαια εισέρευσαν στη Γερμανία.
Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, οι αποδόσεις των ομολόγων της Ιταλίας δεν δείχνουν κάποια οικονομική δυσκολία για τη χώρα, καθώς κυμαίνονται περί το 2% για τα 10ετή ομόλογα έναντι 7% που ήταν στο ζενίθ τη κρίσης.
Οι χώρες στα άκρα της Ευρώπης είναι καλύτερα εξοπλισμένες σήμερα, χάρη εν μέρει στην πιθανή αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, αναφέρουν αναλυτές της JP Morgan υπό τον Ντέιβιντ Μακ Κι, προσθέτοντας ότι ιδιαίτερα η Ιρλανδία και η Ισπανία έχει αλλάξει σελίδα όσον αφορά την οικονομία τους.
Οι αναλυτές σημειώνουν όμως: “Η κρίση στις ελληνικές χρηματοπιστωτικές αγορές επηρεάζουν ιστορικά αρνητικά τις άλλες αγορές, αλλά έχουμε την τάση να υποβαθμίζουμε τη μεσοπρόθεση σημασία της ελληνικής πολιτικής κρίσης” για τα ομόλογα σε άλλες αγορές της Ευρώπης.