Quantcast
Bloomberg: Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε για την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε για την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Το χάσμα μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών της Σόιμπλε διευρύνεται για το θέμα της Ελλάδας, καθώς η αντιπαράθεση για τη χρηματοδότηση της χώρας έχει φθάσει σε ακραία επίπεδα, δήλωσαν στο Bloomberg πηγές με γνώση του θέματος. 

Η Μέρκελ είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, λόγω γεωπολιτικών ανησυχιών, ενώ ο Σόιμπλε είναι διατεθειμένος να αφήσει τη χώρα να βγει από το ευρώ, αν η κυβέρνησή της δεν λάβει μέτρα για να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη επίβίωσή της στην Νομισματική Ένωση, δήλωσαν οι ίδιες πηγές που έκαναν λόγο για τις συζητήσεις που γίνονται στο εσωτερικό του κόμματος της κυρίας Μέρκελ.

Αυτή η διάσπαση αντανακλάται, επίσης, στην κοινοβουλευτική ομάδα της κυρίας Μέρκελ, η οποία γίνεται όλο και πιο απρόθυμη να επιτρέψει στην 41μελή ομάδα προυπολογισμού να εγκρίνει νέα χρηματοδότηση στην Ελλάδα και επιζητά αντίθετα μία ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή για μία συμφωνία που περιλαμβάνει αλλαγές στις προηγούμενες συμφωνίες, δήλωσαν οι οι πηγές. 

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις εσωτερικές συζητήσεις και παρέπεμψε σε μία δήλωση από τους εκπροσώπους της Μέρκελ και Σόιμπλε την περασμένη εβδομάδα ότι οι δύο πολιτικοί συνεργάζονται στενά για την αντιμετώπιση της κρίσης. 

Πολλοί βουλευτές στην κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και της Βαυαρικής Χριστοανοσοσιαλιστικής Ένωσης βρίσκουν δύσκολο να στηρίξουν τη θέση της Μέρκελ και θα ευθυγραμμίζονταν με τον Σόιμπλε, εάν αναγκάζονταν να επιλέξουν, δήλωσαν οι πηγές. 

Ορισμένα στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας συζητούν, αν η Μέρκελ θα χρειαζόνταν να συνδέσει κάθε απόφασή της για το πρόγραμμα βοήθειας με μία ψήφο εμπιστοσύνης για να στοιχηθούν με αυτή οι βουλευτές. Κάθε συμφωνία που δεν προβλέπει δεσμευτικές υποχρεώσεις μεταρρυθμίσεων δεν θα γίνονταν αποδεκτή ακόμη και από όσους συντάσσονταν με τη Μέρκελ, δήλωσαν οι πηγές. 

Βουλευτές από άλλα κόμματα, όπως και των Σοσιαλδημοκρατών, είναι αντίθετοι σε μία ψηφορία του τελευταίου λεπτού στη γερμανική Βουλή στο τέλος του μήνα. Οι βουλευτές θέλουν να ελέγξουν εξονυχιστικά κάθε πρόταση που θα πάρουν και να μην πιεσθούν για μία βιαστική απόφαση, δήλωσε η πηγή. 

 

 

Πηγή: Bloomberg

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.