Οι προτάσεις της ΕΕ, που προβλέπουν τη δυνατότητα της Βρετανίας να θέτει τους δικούς της κανόνες εποπτείας των τραπεζών της, προκάλεσαν αντιδράσεις χωρών της Ευρωζώνης, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, δημιουργώντας επιπλέον δυσκολίες, μία εβδομάδα πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ με στόχο να αποτραπεί το ενδεχόμενο ενός Brexit.
Η Γαλλία τέθηκε επικεφαλής μίας ομάδας χωρών της Ευρωζώνης που αντιτάσσονται στην ανάληψη δεσμεύσεων εκ μέρους της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων. Η δυσφορία από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης για τις προτάσεις που αφορούν στην επιβολή ορίων από τη Βρετανία σε κοινωνικά επιδόματα προς αλλοδαπούς εργαζόμενους στη χώρα, θα είναι ένα επιπλέον εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεράσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο της 18ης Φεβρουαρίου.
Η Βρετανία χρειάζεται την έγκριση όλων των άλλων χωρών της ΕΕ για να διασφαλίσει μία συμφωνία στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. Αυτή θα άνοιγε για τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, τον δρόμο να προκηρύξει δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και την απόρριψη του Brexit.
«Υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για τους ενιαίους κανόνες και τον χρηματοπιστωτικό τομέα», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σήμερα, προσθέτοντας: «Ο χρηματοπιστωτικός τομέας αποτελεί ένα πολύ ισχυρό στοιχείο της κοινής εσωτερικής μας αγοράς και πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα το χάσουμε. Θα έλεγα ότι αυτό είναι προς το συμφέρον και του Λονδίνου και της υπόλοιπης Ευρώπης».
Η δύσκολη φύση της διαπραγμάτευσης φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, θα επισκεφθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη το Παρίσι, το Βερολίνο, το Βουκουρέστι, την Αθήνα και την Πράγα, επιχειρώντας να πείσει τους ηγέτες των χωρών τους να στηρίξουν τη συμφωνία.