Quantcast
Bloomberg: Ανάπτυξη για τις «Big 4» οικονομίες της Ευρωζώνης- Παρά το ελληνικό πρόβλημα - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Ανάπτυξη για τις «Big 4» οικονομίες της Ευρωζώνης- Παρά το ελληνικό πρόβλημα

δημοσιεύτηκε:

Για πρώτη φορά από τότε που ο Μάριο Ντράγκι ανέλαβε τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ, οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης καταγράφουν ανάπτυξη που τροφοδοτείται από το πιο αδύναμο ευρώ και τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου που ενισχύουν την καταναλωτική δαπάνη.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι φόβοι για αποπληθωρισμό έχουν υποχωρήσει. Οι εκθέσεις της Παρασκευής θα καταδείξουν πιθανότατα ότι Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία καταγράφουν ανοδική πορεία. Όλο αυτό το σκηνικό έρχεται σε αντίθεση με το καλοκαίρι του 2012, όταν ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωνε πως «θα κάνει ό, τι περνά από το χέρι του» για να κρατήσει την Ένωση ενωμένη. Έναν χρόνο αργότερα, η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Ιταλία βίωνε τη μεγαλύτερη ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Πλέον η γενική εικόνα είναι εκείνη μιας σταδιακής ανάκαμψης που αρχίζει και παίρνει… σχήμα» τονίζει αναλυτής της Societe Generale στο Λονδίνο. «Σίγουρα για την ΕΚΤ αυτό είναι ένα από τα πρώτα καλοκαίρια που τα στελέχη της δεν εργάζονται πυρετωδώς» λέει χαρακτηριστικά.

Το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε 0,4% το τρίμηνο μέχρι και τον Ιούνιο σε σύγκριση με το προηγούμενο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις προβλέψεις οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg.

Η Ισπανία, της οποίας η κυβέρνηση το 2012 αναζητούσε βοήθεια για τον τραπεζικό της τομέα, είναι στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής οικονομίας σήμερα. Αναπτύχθηκε στο μέγιστο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών στο δεύτερο τρίμηνο και αναμένεται να ανοίξει κι άλλο το “βήμα” της εφέτος.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, βλέπει την καταναλωτική δαπάνη να επωφελείται από τα χαμηλότερα επίπεδα της ανεργίας. Η Bundesbank προβλέπει «αρκετά ισχυρή» ανάπτυξη για τη φετινή χρονιά και οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι αναπτύχθηκε 0,5% το δεύτερο τρίμηνο.

Όλα δείχνουν ότι θα υπάρχει ισχυρή ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο παρά τα προβλήματα στην Ελλάδα υποστηρίζει ο Jens Kramer, οικονομολόγος στο Nord LB στο Ανόβερο της Γερμανίας, ενώ τονίζει επίσης πως «σε σύγκριση με το παρελθόν, η ανομοιογένεια μεταξύ των οικονομιών ίσως να έχει εξαλειφθεί κάπως- αλλά παραμένει».

Στην Ιταλία, όπου ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δεσμεύτηκε για περικοπές φόρτων προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη και να καλύψει το χαμένο έδαφος, η οικονομία της ίσως παρουσιάσει ανάπτυξη 0,3% το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η Γαλλία επίσης, προβλέπεται να έχει ανάπτυξη για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.