Bloomberg: Αισιοδοξία αναλυτών για ελληνικά ομόλογα παρά την άνοδο των αποδόσεών τους

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν σήμερα, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup την Πέμπτη, κατά την οποία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ζητήσουν περισσότερη σαφήνεια για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και τα μέτρα για τον προϋπολογισμό της χώρας, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκε στο 10,52% από 9,57% στο τέλος της περασμένης εβδομάδας και 8,29% στο τέλος του 2015.

Η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος καθυστερεί από τον Οκτώβριο, αλλά αναλυτές δηλώνουν ότι οι προοπτικές πιθανόν είναι πιο αισιόδοξες από ότι υποδηλώνουν οι τίτλοι των ειδήσεων και οι κινήσεις της αγοράς.

Ειδικότερα, αναλυτές της Bank of America και της Greylock Capital δηλώνουν ότι τα ελληνικά ομόλογα προσφέρουν μεγαλύτερη αξία από ότι οι τίτλοι πολλών άλλων χωρών. Ιδού τι λένε οι αναλυτές.

 

                      Ο Tanguy Le Saout της Pioneer Investments

 

Το γενικό πολιτικό κλίμα στις ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζει να επιδεινώνεται. Το Eurogroup είναι πιθανόν να αυξήσει την πίεση στην Ελλάδα για να συμφωνήσει σε ένα πιο ριζοσπαστικό σχέδιο συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης από αυτό που προτείνει η κυβέρνηση Τσίπρα. Η ροή των ειδήσεων για τις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες. Η σημερινή ελληνική πρόταση στηρίζεται πολύ στην αύξηση των εσόδων παρά τη μείωση των συντάξεων και ακόμη και το σχέδιο αυτό αντιμετωπίζει σημαντική πολιτική αντίθεση στην Ελλάδα.

 

 

                     Ο Ricardo Garcia της UBS Wealth Management

 

 

Έχουμε μία αγορά πωλητών, που σημαίνει ότι οι επενδυτές αναζητούν τον ασθενέστερο κρίκο καθημερινά και τα ελληνικά assets αποτελούν έναν προφανή στόχο. Η εικόνα στην Ελλάδα δεν είναι τόσο κακή όπως αφήνουν να εννοηθεί τα πρωτοσέλιδα για τις διαμαρτυρίες και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών. Αν και οι συζητήσεις για το μεταναστευτικό προσθέτουν μία νέα διάσταση στις σύνθετες διαπραγματεύσεις, η UBS Wealth Management είναι αισιόδοξη, καθώς η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Ο κίνδυνος νέων εκλογών στην Ελλάδα είναι σημαντικός, δεδομένης της πολύ μικρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά τα πιο ριζοσπαστικά πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν απομακρυνθεί από την κυβέρνηση.

                        Ο Αθανάσιος Βαμβακίδης της Bank of America

 

Αν και υπάρχουν μία σειρά από λόγοι να είναι κανείς απαισιόδοξος για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, συνιστώ την αγορά ελληνικών ομολόγων, καθώς η χώρα βρίσκεται σε πορεία για ένταξη των τίτλων της στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ σε κάποιο χρονικό σημείο φέτος. Το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα φέτος είναι η ένταξή της στο πρόγραμμα QE το καλοκαίρι και το χειρότερο δυνατό σενάριο είναι να συμβεί αυτό στο τέλος του έτους. Όπως και να το δει κανείς, στο τέλος υπάρχει το QE.

           

                    Diego Ferro της Greylock Capital Management

 

Η Ελλάδα είναι πιο ελκυστική από άλλες αγορές ομολόγων στην περιφέρεια της Ευρώπης που δίνουν αποδόσεις κοντά στο μηδέν. Η Greylock βλέπει να υπάρχει αξία στους ελληνικούς τίτλους με μικρότερη προθεσμία λήξης και διατηρεί τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, ενώ διάκειται πιο ευνοϊκά στα ομόλογα που λήγουν το 2017. Το ξεπούλημα είναι υπερβολικό και πιθανόν να οδηγείται από τεχνικούς παράγοντες, καθώς τα ελληνικά ομόλογα διακρατούνται σε μεγάλο βαθμό από hedge funds, τα οποία κάνουν τις κινήσεις πιο έντονες.

 

 

Exit mobile version