Bloomberg: Αγώνα επί 18 μήνες δίνει η Ελλάδα για να ξεκλειδώσει την οικονομική βοήθεια

Για μια ακόμη φορά σε 18 μήνες η Ελλάδα προσπαθεί να ξεκλειδώσει την οικονομική βοήθεια προς την χώρα, στην προσπάθεια διάσωσης των τραπεζών της, αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg. Όμως την ίδια ώρα παραμένει σε διαμάχη με τους πιστωτές της για αρκετά ζητήματα όπως αυτό των “κόκκινων” δανείων των νοικοκυριών, ως την τιμή των γενόσημων φαρμάκων.

Στην σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στις 9 Νοεμβρίου, θα εξεταστεί η ελληνική πρόοδος στον τομέα την εφαρμογής του προγράμματος διάσωσης, που από αυτή εξαρτώνται η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σε περίπτωση που δεν είναι θετική, θα υπάρξει συνέχιση της αβεβαιότητας και φυσικά καθυστέρηση στην εκταμίευση των χρημάτων.

Το θέμα “αγκάθι” παραμένει αυτό των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, για το οποίο η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει, ρισκάροντας ακόμα και την “εμπλοκή” στην σύνοδο της Δευτέρας. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται διατεθειμένος να ανεβάσει τους τόνους στο θέμα των πλειστηριασμών και να ζητήσει επίλυση του σε πολιτικό επίπεδο, την ώρα που άλλα μέλη της κυβέρνησης του δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να πουληθούν τα “κόκκινα” δάνεια σε ξένα κερδοσκοπικά funds.    

Στα θέματα που προκαλούν διένεξη μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, συγκαταλέγονται και αυτά της τιμής των γενόσημων φαρμάκων και του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Επίσης ένταση προκαλεί η απαίτηση των δανειστών για εξαίρεση από την ρύθμιση των 100 δόσεων, όσων δεν πληρούν κάποια συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Πάντως, σύμφωνα με τους Έλληνες αξιωματούχους αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν θα θέσουν σε κίνδυνο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρτ έκανε λόγο ότι “κάθε μέρα σημειώνεται πρόοδος”, συμπληρώνοντας ότι “την Δευτέρα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε σε τι βαθμό έχει επιτευχθεί”.

 

Το θέμα των διοικήσεων των τραπεζών θέτει ο Ντάισελμπλουμ

 

Την θέση ότι η αποδέσμευση κεφαλαίων προς την Ελλάδα, συναρτάται με τις μεταρρυθμίσεις και κυρίως με το θέμα των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών εξέφρασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το Bloomberg.  

Ο επικεφαλής του Eurogroup σε δηλώσεις του έκανε λόγο ότι “υπάρχει σύνδεση (της εκταμίευσης) με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, στο  θέμα της διοίκησης των τραπεζών”. Και συνέχισε λέγοντας ότι “όπως ανέκαθεν λέγαμε, θα δώσουμε τα λεφτά, τα 10 ή 5 δισεκατομμύρια ευρώ, μόνο όταν το θέμα των διοικήσεων θα έχει ολοκληρωθεί”.     

 

Exit mobile version