Quantcast
Βλέπουν δημοσιονομικό κενό, ζητούν μέτρα 2,5 – 3 δισ. και αναβάλλουν τη συμφωνία - enikonomia.gr
share

Βλέπουν δημοσιονομικό κενό, ζητούν μέτρα 2,5 – 3 δισ. και αναβάλλουν τη συμφωνία

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

  

Διαφορές στον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης αλλά και το δημοσιονομικό κενό, προέκυψαν κατά τις τρείς πρώτες ημέρες της διαπραγμάτευσης της «αναδομημένης» ελληνικής αποστολής με την ομάδα των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι οποίες βρίσκονται σε γνώση των διαπραγματεύσεων, χρειάζεται και άλλος χρόνος, προκειμένου να συμφωνηθούν βασικά στοιχεία του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2015.

Ειδικότερα, οι δανειστές αμφισβητούν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών. Προβλέπουν για φέτος ρυθμό ανάπτυξης μηδενικό και – υπό προϋποθέσεις -αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, λόγω του παγώματος της πραγματικής οικονομίας για το πρώτο μισό του χρόνου.

Αυτό από μόνο του, αλλάζει τις προβλέψεις για τα έσοδα, τις δαπάνες, αλλά και το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, που η Ελληνική Κυβέρνηση υπολογίζει στο 1,2-1,5% του ΑΕΠ, αν γίνουν δεκτά, η αναδιάρθρωση του χρέους και η άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας της οικονομίας.

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ βλέπουν ότι, χωρίς λήψη νέων μέτρων, η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να παρουσιάσει παρά, οριακά, θετικό ή μηδενικό πρωτογενές αποτέλεσμα.

Με αυτά τα δεδομένα, ζητούν την λήψη άμεσων μέτρων ύψους 2,5- 3 δις ευρώ, προκειμένου η ελληνική οικονομία να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται και τελικά να μην παρεκκλίνει εντελώς από τους αρχικούς στόχους που έθετε το ελληνικό πρόγραμμα.

Η Γενική Γραμματέας Εσόδων κ. Κατερίνα Σαββαϊδου, προσπάθησε την μισή από την χθεσινή ημέρα, να πείσει του εταίρους και δανειστές μας, ότι οι στόχοι της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι εφικτοί με βάση και τα νέα μέτρα που πρόκειται να υιοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών. Μίλησε για την απόδοση των νέων ρυθμίσεων στα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες για τα ειδικά τέλη που θα επιβάλλονται στα νησιά του Αιγαίου, στα οποία ισχύει ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ και έχουν πάνω από 3000 κατοίκους, αλλά και για τις δράσεις σχετικά με την φοροδιαφυγή.

Σήμερα η συζήτηση θα επαναληφθεί με βασικό θέμα να πειστούν οι εκπρόσωποι των θεσμών, ότι τα μέτρα που έχει περιλάβει η ελληνική Κυβέρνηση στην πρότασή της, είναι εφικτά και βιώσιμα.

 Άτομα που παρακολουθούν από κοντά τις διαπραγματεύσεις, θεωρούν δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να υπάρξει έστω και μερική συμφωνία μέχρι αύριο, όπως επιμένει να πιστεύει η Κυβέρνηση, ώστε στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, να υπάρξει συνεδρίαση ενός έκτακτου Eurogroup.

Χωρίς όμως μια άτυπη έγκριση της προόδου του ελληνικού προγράμματος, δεν υπάρχει ελπίδα και ένα πρόωρο «ξεπάγωμα» της χρηματοδότησης προς την Ελληνικής οικονομία. Τούτο, την στιγμή που ο εσωτερικός δανεισμός φαίνεται να φτάνει σ τα όριά του και οι ανάγκες για την εξυπηρέτηση χρέους πλησιάζουν…

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.