BIS: Μείωση του δανεισμού στις αναδυόμενες αγορές – Πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία

Η αύξηση του δανεισμού στις αναδυόμενες αγορές, που βοήθησε στην δική τους, σε μεγάλο βαθμό και στην παγκόσμια, ανάπτυξη τα τελευταία 15 χρόνια έχει ανακοπεί και πιθανόν αυτό να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο απομόχλευσης, σε αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και μία καθοδική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποιεί η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements, BIS).

«Στη φάση ανάληψης κινδύνου (του παγκόσμιου οικονομικού κύκλου), ο δανεισμός πυροδοτεί έναν ενάρετο κύκλο στις χρηματοδοτικές συνθήκες, όπου τα πράγματα μπορεί να φαίνονται καλύτερο από ότι είναι πραγματικά», δήλωσε στους Financial Times ο Hyun Song Shin, επικεφαλής έρευνας της BIS, η οποία είναι γνωστή και ως κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών. «Οι ροές, όμως, μπορεί γρήγορα να αναστραφούν και τότε έχουμε έναν φαύλο κύκλο, ιδιαίτερα εάν υπάρχει μόχλευση», πρόσθεσε.

Αυτή η αναστροφή έχει ήδη συμβεί, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η BIS. Το σύνολο των πιστώσεων σε δολάρια, με τη μορφή ομολόγων και τραπεζικών δανείων, προς τις αναδυόμενες αγορές – στις κυβερνήσεις, τις εταιρείες (εκτός των τραπεζών) και τα νοικοκυριά – μειώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015 στα 3,33 τρις. δολάρια από 3,36 τρις. δολάρια στο τέλος Ιουνίου. Πρόκειται για την πρώτη μείωση στον δανεισμό αυτό από το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Τα στοιχεία του BIS προστίθενται σε ένα αυξανόμενο όγκο ενδείξεων για σφίξιμο των πιστωτικών συνθηκών στις αναδυόμενες αγορές και μία σημαντική αναστροφή των διεθνών ροών κεφαλαίων.

Exit mobile version