Quantcast
Βαρουφάκης: Στόχος μας η ολοκλήρωση το γρηγορότερο δυνατόν των διαπραγματεύσεων - enikonomia.gr
share

Βαρουφάκης: Στόχος μας η ολοκλήρωση το γρηγορότερο δυνατόν των διαπραγματεύσεων

δημοσιεύτηκε:

Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε το γρηγορότερο δυνατό τις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη και το ΔΝΤ, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings στις ΗΠΑ.

«Δεν είναι στο σχέδιό μας εκλογές ή δημοψήφισμα. Δεν νομίζω ότι η διαφορά μεταξύ ημών και των εταίρων είναι τόσο μεγάλη» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε ερώτηση που του υποβλήθηκε, λίγο μετά την ομιλία του.

«Οι συζητήσεις αυτές έχουν παγκόσμια σημασία. Δεν είναι μόνο το θέμα της μετάδοσης της κρίσης, όσο να δείξουμε ότι η Ευρώπη κινείται στο πλαίσιο της Δημοκρατίας». Η λύση του προβλήματος θα είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική σε παγκόσμιο επίπεδο, υπογράμμισε.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Βαρουφάκης, ανέφερε ότι «στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε το γρηγορότερο δυνατόν τις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη και το ΔΝΤ. Όσο περισσότερο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις τόσο μεγαλύτερη είναι η ασφυξία στην κοινωνική μας οικονομία και τόσο περισσότερο καθυστερούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις»

 

Ιδιωτικοποιήσεις ναι, ξεπούλημα όχι

 

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ήταν κατηγορηματικός: «Οι ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν στα τρία προηγούμενα χρόνια ήταν καταστροφικές. Πολλές μάλιστα από αυτές, κατέρρευσαν στα δικαστήρια. Βρισκόμαστε όμως μέσα σε μεγάλη ύφεση και δεν είναι έξυπνο να πουλήσει κανείς δημόσια περιουσία, με τις τιμές που ισχύουν τώρα. Να ξεκαθαρίσω πάντως ότι δεν είμαστε κατά των ιδιωτικοποιήσεων, είμαστε κατά του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Κάθε ιδιωτικοποίηση είναι ξεχωριστή και πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή για να πετύχει τον σκοπό της. Θα πρέπει – υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης – να συμφωνήσουμε με αυτούς που έχουν κερδίσει τους διαγωνισμούς για τα ελάχιστα εργατικά δικαιώματα. Αυτό θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ.

Πρέπει να γνωρίζουν όμως όλοι, ότι στην Ελλάδα, η αγορά εργασίας έχει καταρρεύσει, η ανεργία έχει εκτιναχτεί σε μεγάλη ύψη, ενώ υπάρχει μεγάλο ποσοστό μαύρης εργασίας. Όλα αυτά είναι συνδεδεμένα και με το συνταξιοδοτικό».

 

Σοβαρός ο ρόλος του Δημοσίου

 

Αναφερόμενος στις διαφορές δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε, ότι ο Δημόσιος τομέας έχει σοβαρό ρόλο. Η λογική πως οτιδήποτε κάνει το δημόσιο είναι προβληματικό, ενώ ό,τι κάνει ο ιδιωτικός τομέας δίνει λύσεις, είναι τελείως λάθος. Το Δημόσιο δεν υποκαθιστά τον ιδιωτικό τομέα, ούτε πρέπει να γίνεται το αντίθετο».

Σχετικά με τις αποφάσεις τις προηγούμενης κυβέρνησης, που επιβλήθηκαν από το μνημόνιο, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που αποτελεί δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους, αποτελεί ισχυρό στοιχείο του καπιταλισμού και καταστροφικό για την αγορά εργασίας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.