Βαρουφάκης: Πρόταση για ανταλλαγή του χρέους με νέα ομόλογα – Δεν υπάρχει πια “κούρεμα”

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times ότι η Ελλάδα δεν ζητά πλέον διαγραφή του χρέους της, αλλά αντικατάστασή των ευρωπαικών δανείων με νέα ομόλογα που θα προβλέπουν ρήτρα ανάπτυξης, ενώ τα ομολόγα που κατέχει η ΕΚΤ (περίπου 25 δισ. ευρώ) θα αντικατασταθούν με άλλα ομόλογα χωρίς ημερομηνία λήξης. 

Η πρόταση αυτή, σημειώνουν οι Financial Times, μαζί με την πρόταση για την επίτευξη πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων, ύψους 1% έως 1,5% του ΑΕΠ, από την Ελλάδα και τη στοχοποίηση των πλούσιων φοροφυγάδων θα αποτελέσουν το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους πιστωτές της. 

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε στους Financial Times ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά πλέον την άμεση διαγραφή του ελληνικού χρέους, ύψους 315 δισ. ευρώ, αλλά θα ζητήσει ένα “μενού ανταλλαγών χρέους” για να μειωθεί το βάρος του, το οποίο θα περιλαμβάνει δύο κατηγορίες ομολόγων. 

Η πρώτη κατηγορία ομολόγων, για τα οποία προβλέπεται σύνδεσή τους με τον ονομαστικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, θα αντικαθιστούσαν τα ευρωπαικά δάνεια που δόθηκαν με τα προγράμματα στήριξης της Ελλάδας και η δεύτερη κατηγορία, τα οποία ο υπουργός αποκάλεσε “ομόλογα στο διηνεκές”, θα αντικαθιστούσαν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. 

Η πρόταση για ανταλλαγή των ομολόγων θα είναι μία μορφή “έξυπνου μηχανισμού του χρέους”, με το οποίο θα αποφευχθεί η ανάγκη να χρησιμοποιηθεί ο όρος “κούρεμα” του χρέους, που δεν είναι πολιτικά αποδεκτός στη Γερμανία και άλλες πιστώτριες χώρες, επειδή ακούγεται στους φορολογούμενους τους ως μία άμεση ζημιά. 
Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα σε πολλές ευρωπαικές πρωτεύουσες, ιδιαίτερα στο Βερολίνο, σχετικά με τους νέους οριακούς χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και τις εκκλήσεις της για τερματισμό των πολιτικών λιτότητας, σημειώνουν οι FT.  

“Αυτό που θα πούμε στους εταίρους νας είναι ότι διαμορφώνουμε έναν συνδυασμό πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος και μίας μεταρρυθμιστικής ατζέντας. Θα πω, βοηθείστε μας να μεταρρυθμίσουμε της χώρα και να δώσουμε κάποιο δημοσιονομικό περιθώριο για να τις κάνουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και να γίνουμε μία αποδιαρθρωμένη αντί για μεταρρυθμισμένη Ελλάδα”, δήλωσε ο υπουργός. 

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1% έως 1,5% του ΑΕΠ, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση, που κυριαρχείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα εκπληρώσει όλες τις δημόσιες προεκλογικές δεσμεύσεις της για αύξηση των δημόσιων δαπανών. 

Αναφερόμενος στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ο υπουργός είπε ότι “θέλουμε να δώσουμε προτεραιότητα στο κεφάλι του ψαριού και μετά να πάμε προς τα κάτω στην ουρά”. 

Ο υπουργός προέβλεψε δυσκολίες στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την επιδίωξη υψηλών αποδόσεων από τους Έλληνες επιχειρηματίες ολογάρχες και άλλους πλούσιους πολίτες, αλλά δεσμεύθηκε: “Δεν θα σταματήσουμε έως ότου επιτύχουμε. Εάν πνιγούμε από τα κατεστημένα συμφέροντα, θα είναι τιμή μας να πέσουμε δίνοντας τον καλό αγώνα”. 

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρουσιάσει τις προτάσεις της αναλυτικά στους Ευρωπαίους εταίρους της πριν το τέλος Φεβρουαρίου. 

 

Πηγή: Financial Times

Exit mobile version