Βαρουφάκης: Προανήγγειλε αυξομειώσεις συντελεστών ΦΠΑ μετά τον Ιούνιο

Αυξομειώσεις των συντελεστών του ΦΠΑ, μετά τον Ιούνιο προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Mega.

Από τον Ιούνιο, είπε ο υπουργός, θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός από μία εντελώς νέα βάση με στόχο της μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ που είναι 23%, ενώ θα υπάρξει και μία εξομάλυνση άλλων συντελεστών. Σε ερώτηση, αν η εξομάλυση σημαίνει αύξηση κάποιων συντελεστών, ο υπουργός απάντησε καταφατικά. 

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ έχει θέσει από καιρό το ζήτημα μίας σταδιακής εξίσωσης των συντελεστών του ΦΠΑ, Πάντως, από τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη δεν προκύπτει ότι θα υπάρχει ένας μόνο συντελεστής, καθώς είπε ότι πρέπει να επιβαρύνονται λιγότερα τα είδη λαικής κατανάλωσης. 

Ο υπουργός είπε ότι δεν είναι δυντό ο μέσος Έλληνας να υφίσταται φοροεπιδρομή, όταν οι πλούσιες οικογένειες δεν πληρώνουν τους φόρους που πρέπει και δικαιώνονται γι’ αυτό. 

Το Φορολογικό Συμβούλιο, είπε, θα αναλάβει να εκπονήσει σε ένα χρόνο ένα δίκαιο, απλό και πάγιο φορολογικό σύστημα, ενώ η άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προώθηση της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη με στόχο να εισπραχθούν 6-8 δισ. ευρώ. 

Σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό που έχει δημιουργηθεί από τη μείωση των εσόδων, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει εκτίμηση, αλλά πρόσθεσε ότι η τελευταία ανάλυση δείχνει πως αν σταθεροποιηθεί η κατάσταση, θα υπάρχουν καλά νέα στο μέτωπο αυτό. 

Exit mobile version