Quantcast
Βαρουφάκης: Οι διαφορές της παράτασης του προγράμματος από το μνημόνιο - enikonomia.gr
share

Βαρουφάκης: Οι διαφορές της παράτασης του προγράμματος από το μνημόνιο

δημοσιεύτηκε:

Ευχαριστημένος από την κατ’ αρχή συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup εμφανίσθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά τόνισε, όπως και ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι πρόκειται μόνο για ένα πρώτο βήμα σε μία σειρά άλλων βημάτων. Το επόμενο βήμα θα γίνει τη Δευτέρα, όταν η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει έναν πρώτο κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει, τον οποίο θα πρέπει να αξιολογήσουν οι θεσμοί (όπως αποκαλείται πλέον η τρόικα) αν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, είπε ο υπουργός, τότε δεν θα υπάρχει συμφωνία και θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

 

                             Οι διαφορές του νέου προγράμματος

Στο ερώτημα ποιά είναι η διαφορά του τρέχοντος προγράμματος από αυτό που θα ισχύσει για το επόμενο 4μηνο, ο υπουργός εστίασε σε τρία σημεία: Πρώτον, ότι δεν θα ληφθούν μέτρα που ενισχύουν την ύφεση, όπως η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που προβλέπονταν στο e-mail Χαρδούβελη προς την τρόικα. Δεύτερον, δεν θα υπάρχει το πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προυπολογισμός του 2015, αλλά ένα «κατάλληλο» για την οικονομική κατάσταση πλεόνασμα, το οποίο μένει να καθορισθεί μαζί με τους θεσμούς και με βάση μία εισήγηση που θα κάνει το ΔΝΤ. Τρίτον, ότι δεν θα υπάρχει το μνημόνιο με την έννοια ενός κειμένου με όρους που υπαγορευόταν από το εξωτερικό. Στη θέση του θα τεθούν μεταρρυθμίσεις και προυποθέσεις, που θα συνδιαμορφώνονται από την κυβέρνηση μαζί με τους θεσμούς. Ο υπουργός είπε ακόμη ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν τα 10,5 δις. ευρώ που είναι διαθέσιμα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη στήριξη των τραπεζών, αλλά όπως προκύπτει από την κατ’ αρχήν συμφωνία τα ποσά αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με την έγκριση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας και Ευρωπαικού Μηχανισμού Εποπτείας των τραπεζών.

 

                        Τι σημαίνει η δέσμευση για αποφυγή μονομερών μέτρων

Η κυβέρνηση ανέλαβε για το επόμενο τετράμηνο τη δέσμευση να μην προχωρεί μονομερώς στην κατάργηση υφιστάμενων μέτρων ή στη λήψη νέων μέτρων που θα επιβαρύνουν τον προυπολογισμό, την ανάπτυξη ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ως προς τη δέσμευση αυτή, ο υπουργός είπε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης για τα «κόκκινα δάνεια» ή τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα γίνουν με τρόπο που δεν θα έχουν επιπτώσεις στον προυπολογισμό ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ αναφορικά με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα τον καταργήσει για να δημιουργήσει «μαύρη τρύπα», αλλά επειδή είναι άδικος φόρος. Η διατύπωση της παραπάνω δέσμευσης που έχει αναλάβει η κυβέρνηση αφήνει στον αέρα τις υποσχέσεις της για κατάργηση μίας σειράς μέτρων απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, στις οποίες αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς μπορεί αυτές να μην έχουν δημοσιονομικό κόστος, αλλά οι θεσμοί μπορεί να επικαλεσθούν επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

 

                                                Ο κατώτατος μισθός

 

Το ίδιο ισχύει και για την κυβερνητική εξαγγελία για αύξηση του κατώτατου μισθού, για την οποία, όπως είπε και ο υπουργός, οι εταίροι και πιστωτές μας θεωρούν ότι θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ο κ. Βαρουφάκης , δήλωσε, ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης αφορά την τετραετία και εστίασε στο ότι η δέσμευση για τις μονομερείς ενέργειες θα αφορά μόνο στο επόμενο 4μηνο. Για τον κατώτατο μισθό είπε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση θα βρει έξυπνους τρόπους για να τον αυξήσει, όπως το έκαναν και η Ιρλανδία και άλλες χώρες. Ο υπουργός δήλωσε, πάντως, ρητά ότι στο πρώτο κείμενο με τις μεταρρυθμίσεις που θα στείλει η κυβέρνηση τη Δευτέρα στους θεσμούς δεν θα υπάρχουν αλλαγές στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας, ενώ δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξει μείωση των συντάξεων (ούτε των επικουρικών).

 

                                      Τράπεζες και ιδιωτικοποιήσεις

Για τις τράπεζες δήλωσε ότι μετά τη σύναψη της συμφωνίας με τους εταίρους θα σταματήσουν οι εκροές καταθέσεων και τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω με τη χρήση των διαθεσίμων του ΤΧΣ. Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ότι η κυβέρνηση δεν είναι δογματική και θα τις εξετάσει κατά περίπτωση, ενώ ως αρχή θεωρεί ότι είναι λάθος η πώληση κρατικής περιουσίας μόνο για την είσπραξη κάποιων χρημάτων. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.