Δέσμευση να δώσει μάχη προκειμένου να σώσει την Ευρώπη δίνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, με αφορμή την «πρεμιέρα» του κινήματός του, Diem25.
Σύμφωνα με τον ιδρυτή του νέου κινήματος, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στην Ευρώπη παρά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και την ανοδική πορεία που σημείωσαν οι Podemos.
«Πιστεύω ότι δε θα αλλάξει τίποτα. Η Ευρώπη είναι ένα οικοδόμημα που έχει χτιστεί λάθος. Δείτε τον Τσίπρα. Την Άνοιξη του 2015 η Αθήνα πνίγηκε και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεχθεί αυτό που είχε αποφασιστεί για να δώσει τη μάχη της. Σήμερα οι μοναδικοί που υπερασπίζονται τις συντάξεις είναι οι φασίστες. Καταστροφή», είπε.
Όσο για τον κίνδυνο αποπομπής της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως ο μόνος άνθρωπος που τον έκανε να νιώσει υπερήφανος σχετικά με το μεταναστευτικό ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος.
«Ο μόνος άνθρωπος που με έκανε να νιώσω υπερήφανος που είμαι Ευρωπαίος σχετικά με αυτό το ζήτημα ήταν η Άνγκελα Μέρκελ. Το υπόλοιπο είναι μία τραγωδία. Η αντιμετώπιση του ζητήματος των μεταναστών σαν να πρόκειται για θέμα ιταλικό ή ελληνικό, ή η μετατροπή της Ελλάδας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, ενώ της ζητούνται επιπλέον μέτρα λιτότητας είναι η αρχή του τέλους για την Ευρώπη», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Βαρουφάκης ερωτηθείς σχετικά με το αν ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να σώσει την Ελλάδα, απάντησε: «Φοβάμαι πως όχι, αν δεν αλλάξει κάτι. Η χώρα εξακολουθεί να χάνει έσοδα από το 2009. Έκλεισαν τις τράπεζες και μετά μας ζήτησαν να αυξήσουμε τη φορολογία σε πολίτες και επιχειρήσεις. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να σκοτώσεις μία χώρα, όχι να τη σώσεις».
Μιλώντας για την επιβολή των capital controls και την εμπλοκή του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ είναι «ικανός», και εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως αν ήταν στο χέρι του «στην Ελλάδα δε θα επιβάλλονταν capital controls».
Σχετικά με το νέο του κίνημα, εξήγησε πως το Diem25 επιχειρεί να επαναφέρει τον πολίτη στην πρωταγωνιστική θέση της δημοκρατίας.
«Στο τραπέζι μοιάζει να υπάρχουν μόνο δύο εναλλακτικές […], όμως, υπάρχει και μία τρίτη εναλλακτική: η μάχη από τα χαμηλά σε πανεθνικό επίπεδο για να δώσουμε φωνή σε όποιον δεν την έχει και για να δώσουμε στον κόσμο τη δύναμη να αποφασίσει τι θέλει να κάνει για το μέλλον του», εξήγησε.