Βαρόμετρο εξελίξεων η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Βαρόμετρο εξελίξεων θα αποτελέσουν οι αποφάσεις της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ, για τις πιο κρίσιμες 72 ώρες από την ένταξη της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ.

Αν η ΕΚΤ, συνεχίσει την καθημερινή αιμοδοσία της προς τις ελληνικές τράπεζες και δεν προχωρήσει σε κούρεμα των εγγυήσεων που παρέχουν στον ELA, σημαίνει ότι το παιχνίδι δεν τελείωσε ακόμη.

Δεν θα πρέπει δηλαδή, να αποκλειστεί μια ακόμη προσπάθεια προσέγγισης από τους δανειστές, κυριολεκτικά στο παρά πέντε της λήξης της παράτασης του ελληνικού προγράμματος.

Από χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας τελευταίας Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα πριν από την Τρίτη. «Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ» δήλωσε μέσω twitter.

 Ο υπουργός Oικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε δηλώσεις του μετά το Eurogroup, από όπου «αποβλήθηκε» για να συζητηθεί το plan B, είπε ότι το ενδεχόμενο συμφωνίας δεν έχει αποκλειστεί, υπό την προϋπόθεση ότι οι θεσμοί θα φέρουν στο τραπέζι μια βιώσιμη πρόταση, που να εξασφαλίζει την προοπτική της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση και του δανεισμού της από τις αγορές.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, παραδέχθηκε χθες, ότι η Ελλάδα χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση από τους Eυρωπαίους εταίρους της και ελάφρυνση χρέους, αλλά θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Τόνισε ότι, στο θέμα του προγράμματος, το Ταμείο έχει επιδείξει την μέγιστη δυνατή ευελιξία και θύμισε, όχι τυχαία, ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2016.

 Ερωτώμενος ο υπουργός Oικονομικών, αν η Ελλάδα θα πληρώσει τα 1,55 δις ευρώ στο ΔΝΤ μέχρι και την Τρίτη, είπε ότι στην Ελλάδα οφείλονται τα κέρδη ύψους 1,9 δις ευρώ της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα. Το ποσό αυτό, σημείωσε, μπορεί να μεταβιβαστεί άμεσα στο ΔΝΤ και το θέμα να κλείσει.

Στο μεταξύ, το κείμενο των συμπερασμάτων του χθεσινού Eurogroup, ήταν για την Ελλάδα πραγματικός καταπέλτης . Μέσα από τις γραμμές του, σήμανε το τέλος των διαπραγματεύσεων, την απόσυρση της πρότασης των θεσμών, που είναι και το διακύβευμα του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής, ρίχνοντας όλο το φταίξιμο στην Ελλάδα. Πρότεινε παράλληλα στην Ελλάδα, να κινήσει τις διαδικασίες για την επιβολή ελέγχου στην διακίνηση κεφαλαίων, προκειμένου να αντιμετωπίσει το bank run που θα ακολουθήσει αν η χώρα μείνει, μετά την Τρίτη, χωρίς πρόγραμμα και χωρίς τα 12,5 δις ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας .

 

Το κακό σενάριο

 

Στην περίπτωση που σήμερα Κυριακή, με τις τράπεζες κλειστές, η ΕΚΤ αποφασίσει να κουρέψει τις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν και την Δευτέρα. Αυτό όμως θα γίνει, έχοντας ενεργοποιηθεί οι έλεγχοι διακίνησης κεφαλαίων ( capital controls ).

 Οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από τον ELA, αλλά μόνο όσο μπορούν να παρέχουν εγγυήσεις στην ΕΚΤ.

 Σε δεύτερη ανάγνωση, μια τέτοια απόφαση της ΕΚΤ, θα σημάνει και το τέλος του παιχνιδιού για την Ελλάδα, που θα πρέπει πια να επιλέξει ή την χρεοκοπία εντός eυρώ ή … το Grexit .

Exit mobile version