Το Αζερμπαϊτζάν ανησυχεί από την έρευνα της Ευρωπαικής Επιτροπής για την εταιρεία ΔΕΣΦΑ (τον διαχειριστή του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου), αναφέρει σημερινό δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη EurActiv και παραθέτει δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Νατίγκ Αλίγε, ο οποίος εκφράζει απορία για ποιο λόγο η Κομισιόν καθυστερεί να αποφασίσει εάν η συμφωνία (Δεκέμβριος 2013) εξαγοράς ποσοστού 66% της ελληνικής εταιρείας ΔΕΣΦΑ από την κρατική πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR είναι συμβατή με το δίκαιο της ΕΕ.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η συμφωνία εξαγοράς επέτρεψε στην κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού Trans-Adriatic Pipeline (TAP) να κερδίσει, έναντι του ανταγωνιστικού σχεδίου κατασκευής του αγωγού Nabucco, το διαγωνισμό για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τον Αζερμπαϊτζάν. Η εταιρεία SOCAR κατέχει σήμερα μερίδιο 20% στον αγωγό TAP. Αναφέρεται ακόμη ότι η ΕΕ από την πλευρά της χαιρετίζει το έργο του νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (SGC), μέρος του οποίου αποτελεί ο αγωγός ΤΑΡ, ως πρώτο βήμα προς τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου, καθώς και τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ειδικά για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Εντούτοις, συνεχίζει η EurActiv, τον Νοέμβριο του 2014, η Ευρωπαική Επιτροπή ξεκίνησε σε βάθος έρευνα για να καθοριστεί κατά πόσον η εξαγορά μέρους της ΔΕΣΦΑ από τη SOCAR είναι σύμφωνη με τον κανονισμό της ΕΕ περί συγκεντρώσεων. Ο υπουργός Αλίγε, ο οποίος συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Mάρος Σέφκοβιτς, ανέφερε προς την EurActiv ότι μετέφερε τις ανησυχίες της χώρας του σχετικά με τη διαδικασία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ