Της Αργυρώς Μαυρούλη
Το «πράσινο φως» των δανειστών για τις προτεινόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό περιμένει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας εντός των επόμενων ωρών μετά την αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος (mail). Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «enikonomia», το οικονομικό επιτελείο απέστειλε νέο πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε μια σειρά ασφαλισμένων, όπως εργαζόμενοι σε Βαρέα και Ανθυγιεινά, σε ΔΕΚΟ και τράπεζες αλλά και οι ένστολοι, ώστε έως το 2020 να μην λαμβάνει κανείς σύνταξη νωρίτερα από τα 62 έτη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Στην τελική πρόταση προς τους εκπροσώπους των δανειστών, προβλέπεται η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατά 2 χρόνια το 2019 και κατά 4 χρόνια το 2020, χωρίς ωστόσο να θίγονται θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα επιμένει στην άμεση εφαρμογή του μέτρου από το 2015, επιμένοντας ότι θα μπορούσε να βγει εκτός αγοράς εργασίας όποιος ασφαλισμένος το επιθυμεί πριν τα 62, αλλά να λάβει σύνταξη με την συμπλήρωση τους.
Ακόμη η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην αύξηση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης από 4.500 σε 6.500, με το υπουργείο να επιμένει στην εφαρμογή του για όσους έχουν γεννηθεί μετά το 1975, δηλαδή τους σημερινούς 40αρηδες, και τους δανειστές να ζητούν άμεση εφαρμογή. Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης, το πάγωμα των συντάξεων έως και το 2017 καθώς και αυστηρότερους όρους χορήγησης του ΕΚΑΣ, με ανοικτό το ενδεχόμενο αντικατάστασής του με ένα δικαιότερο επίδομα, στο πλαίσιο της καθολικής εφαρμογής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Διαφορετική είναι η προσέγγιση επίλυσης του προβλήματος βιωσιμότητας στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών μεταξύ υπουργείου Εργασίας και τρόικας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στον υπολογισμό των εισφορών ανάλογα με το εισόδημα των ασφαλισμένων, όμως η τελική πρόταση του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει μέτρα που στόχο έχουν την αύξηση της εισπραξιμότητας του ταμείου, με οριζόντια μείωση των εισφορών κατά 20% και αντίστοιχη μείωση των συντάξεων.
Ακόμη η τρόικα επιμένει στη δημιουργία άμεσα ενός και μόνο ασφαλιστικού φορέα με ενιαίες εισφορές και παροχές σταδιακά για όλους τους ασφαλισμένους, ενώ το υπουργείο Εργασίας επέμεινε στην πρόταση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση που προβλέπει 4 ταμεία και διοικητική ενσωμάτωση στο ΙΚΑ του ΕΤΕΑ (επικουρικών), καθώς και των ταμείων εφάπαξ και πρόνοιας.
Η τρόικα πιέζει επίσης, για άμεσες περικοπές της συνταξιοδοτικής δαπάνης, με την κυβέρνηση να αποκλείει κάθε ενδεχόμενο περικοπής των κύριων συντάξεων. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν τεθεί πάντως, προτάσεις όπως η αλλαγή των συντελεστών που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των συντάξεων από το 2015 και μετά, ενώ οι δανειστές ζητούν μειώσεις και στα κατώτερα όρια συντάξεων, με περικοπή του μη ανταποδοτικού ποσού.
Εργασιακά
Περισσότερα είναι τα σημεία σύγκλισης των δυο μερών όσο αφορά τα εργασιακά, αφού οι δύσκολες αποφάσεις για τις ομαδικές απολύσεις και τον τρόπο λήψης απεργίας φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί.
Συγκεκριμένα, ο τρόπος λήψης αποφάσεων από τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία για την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων φαίνεται πως για την ώρα δεν θα αλλάξει, παρά τις έντονες πιέσεις των δανειστών, που ζητούσαν να καθιερωθεί πλειοψηφία 50% +1 του συνόλου των μελών και όχι των συμμετεχόντων στην γενική συνέλευση.
Στο θέμα της ανταπεργίας, όπου καταγράφεται και η βασική υπαναχώρηση της κυβέρνησης, υπάρχει πρόβλεψη επίσπευσης των δικαστικών υποθέσεων στις περιπτώσεις άρνησης του εργοδότη να καταβάλει μισθό στους μη απεργούς (έμμεσο λοκ άουτ), κάνοντας χρήση του άρθρου 656 του Αστικού Κώδικα.
Οι αλλαγές που προωθούνται και στις οποίες έχει δώσει την συγκατάθεσή του και το ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τον συνδικαλιστικό νόμο είναι: η αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την κήρυξη απεργίας στον ιδιωτικό τομέα στις 48 ώρες από 24 που ισχύει σήμερα, ο περιορισμός των ημερών αδικαιολόγητης απουσίας των συνδικαλιστών από την εργασία τους από τις 7 στις 3 ημέρες, η μείωση των ημερών αμειβόμενες άδειας συνδικαλιστών που έχουν εκλεγεί σε Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα καθώς και η κατάργηση της προστασίας για απόλυση των συνδικαλιστών, ένα χρόνο μετά τη λήξη της θητείας τους. Ακόμη περιορίζεται η προστασία των ιδρυτικών μελών των οργανώσεων στα 21 πρώτα ιδρυτικά μέλη, ενώ προωθείται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων.