Αυτά είναι τα εισαγόμενα προϊόντα που οι Έλληνες περιόρισαν στην κρίση

Μετά από έξι χρόνια ύφεσης στην οικονομία, περικοπές μισθών και υψηλά ποσοστά ανεργίας έχουν μείνει βαθιά σημάδια στα ελληνικά νοικοκυριά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του  Bloomberg, o πλούτος τους έχει συρρικνωθεί, μειώνοντας την ικανότητά τους να ξοδεύουν σε εισαγόμενα αγαθά. Τα ευρώ που γίνονται όλο και πιο σπάνιο είδος κατευθύνονται στα απολύτως απαραίτητα. Αντίο εισαγόμενα αυτοκίνητα και σύγχρονα gadgets.

Παρακάτω είναι ένα διάγραμμα που αποτυπώνει τις ελληνικές εισαγωγές πριν και μετά από την κρίση.

 

Καθώς η Ελλάδα διολισθαίνει βαθύτερα στην άβυσσο, τα τρόφιμα και τα καύσιμα είναι οι μόνες κατηγορίες που τα ποσοστά εισαγωγών αυξάνονται.

Συγκρίνοντας την Γερμανία και την Ελλάδα, η αντίθεση ανάμεσα στις εισαγωγές είναι μεγάλη. Μεταξύ 2007 και 2014, οι Έλληνες έχουν μειώσει τα εισαγόμενα πολυτελή αγαθά, ενώ οι Γερμανοί μπορούν ακόμη να ικανοποιούν τις ορέξεις τους για ξένα αυτοκίνητα και κοσμήματα.

Πώς η κρίση επηρέασε τις εισαγωγές πολυτελών και βασικών αγαθών

Οι Γερμανοί ξοδεύουν για αυτοκίνητα και κοσμήματα ενώ οι Έλληνες κόβουν ακόμη και από τα φάρμακα

 

Ο λόγος που οι εισαγωγές προϊόντων χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής είναι επειδή το τελευταίο διάστημα γίνεται πολλή κουβέντα για το Grexit. Αν η χώρα εγκατέλειπε το ευρώ, το εθνικό της νόμισμα θα υποτιμάτο δραστικά, οι εξαγωγές της θα είναι πολύ φθηνές και οι εισαγωγές απαγορευτικές. Τι θα σημάνει άραγε αυτό για τα τρόφιμα και για τα φάρμακα, χωρίς τις εισαγωγές των οποίων η Ελλάδα δε θα μπορούσε να ζήσει ούτε μέρα;

Οι σημαντικές ελληνικές εισαγωγές

Τρόφιμα και φάρμακα

 

 

Exit mobile version