Οι διαφορές μεταξύ της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ σχετικά με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, που μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα το 2018, παραμένουν, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.
Η Αθήνα και οι δανειστές της – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ, ο ESM και το ΔΝΤ – συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν ως βασικό σενάριό τους ότι το ύψος του δημοσιονομικού κενού της Ελλάδας έως το 2018 θα είναι 3% του ΑΕΠ (περίπου 5,4 δις. ευρώ).
Ωστόσο, σημειώνει το δημοσίευμα, η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ εξακολουθούν να διαφωνούν για το αν η Αθήνα μπορεί να επιτύχει τον στόχο του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, παραπέμποντας σε δήλωση αξιωματούχου που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.
Το ΔΝΤ, το οποίο θα αποφασίσει, αν θα μετάσχει στη χρηματοδότηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος, μετά την αξιολόγηση και ανάλογα με την έκταση της ελάφρυνσης που θα γίνει στο ελληνικό χρέος, θεωρεί ότι η Αθήνα δεν θα επιτύχει τον στόχο αυτό, ακόμη και αν εφαρμόσει μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι εφικτός.
Οι διαφορές μεταξύ των δανειστών σχετικά με την έκταση της δημοσιονομικής που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα θα αποτυπώνεται στις διαφορετικές εκθέσεις αξιολόγησης που θα κάνουν, πιθανόν την Κυριακή, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και πηγές, σημειώνει το Reuters.