Σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της βρίσκεται από σήμερα, Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, η ελληνική κυβέρνηση, την ώρα που μπλόκα έχουν στηθεί στις εθνικές οδούς και τα συνδικάτα διαμαρτύρονται εξαγριωμένα εναντίον των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό, που προωθεί η κυβέρνηση.
Αυτά επισημαίνει σε δημοσίευμά του το έγκριτο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP), σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, που ξεκίνησαν σήμερα, θα διαρκέσουν μία εβδομάδα, ενώ θα συνεχιστούν αργότερα μέσα στον μήνα.
Το AP υπενθυμίζει ότι με βάση τους όρους της συμφωνίας που υπέγραψε η Ελλάδα με τους θεσμούς το καλοκαίρι του 2015, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει μια σειρά από προαπαιτούμενα.
Η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί αποτελούν το κλειδί που θα «ανοίξει» τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το οποίο μετά τα χρόνια λιτότητας που ταλανίζουν τη χώρα ανέρχεται σε 175% επί του ΑΕΠ.
Το ΔΝΤ, επισημαίνει το AP, έχει ήδη χαρακτηρίσει το χρέος της Ελλάδας μη βιώσιμο και έχει τονίσει ότι η χώρα χρειάζεται βοήθεια, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει χαμηλότερα επιτόκια ή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.
Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρει πως μία από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση αφορά στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, για το οποίο η ίδια η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι βρίσκεται σε δυσχερή κατάσταση.
Αλλά τα συνδικάτα που εκπροσωπούν ομάδες τόσο διαφορετικές όσο οι αγρότες, η αστυνομία, οι αλιείς και οι δικηγόροι αντιτάχθηκαν έντονα το σχέδιο μεταρρυθμίσεων, λέγοντας ότι θα καταλήξουν να πληρώνουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, προσθέτει το AP.
Ως εκ τούτου, σχεδιάζουν μια σειρά διαδηλώσεων και απεργιών αυτή την εβδομάδα.
Τη Δευτέρα, οι αγρότες χρησιμοποίησαν δεκάδες τρακτέρ για να κλείσουν επ’ αόριστον δύο σημεία διέλευσης στα σύνορα με τη Βουλγαρία και στα σύνορα με την Τουρκία, εμποδίζοντας τα φορτηγά από το να περάσουν, αλλά επιτρέποντας κανονικά την υπόλοιπη κυκλοφορία.
Άλλα διασταυρώσεις με την Τουρκία και τη Βουλγαρία έκλεισαν προσωρινά μέσα στη μέρα, όπως και οι εθνικές οδοί σε όλη την Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα.
«Θέλουμε η κυβέρνηση να ακούσει τα αιτήματά μας, γιατί αν αυτά τα μέτρα για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού περάσουν, έχουμε τελειώσει», δήλωσε ο Γιώργος Νικολόπουλος, ένας εκ των οργανωτών διαμαρτυρίας των αγροτών μιλώντας από ένα οδόφραγμα στην κεντρική Ελλάδα.
Παράλληλα, τα συνδικάτα έχουν κηρύξει γενική απεργία για την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου.
Δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι στα ΜΜΜ, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι αναμένεται επίσης να απεργήσουν το προσεχές διάστημα.