Μέχρι τον Ιούνιο προβλέπεται να ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το ασφαλιστικό σύστημα.
Με τον εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές που αφορούν μεταξύ άλλων:
1)Το εργόσημο.
Θα θεσπιστεί ανώτερο πλαφόν στο εργόσημο και οι πληρωμές θα γίνονται on line μέσω πλατφόρμας και τραπεζών. Ο στόχος είναι να αντιμετωπιστούν φαινόμενα φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
2.Τον υπολογισμό των συντάξεων.
Θα θεσπιστεί νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με τις συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων. Οι τελευταίες που αποτελούν τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης δεν θα αυξάνονται πλέον με βάση τον δείκτη του πληθωρισμού αλλά θα ακολουθούν το ποσοστό αύξησης του δείκτη μισθών όλων των εργαζομένων. Με τις αλλαγές αυτές οι ασφαλισμένοι αναμένεται να λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις από τις υφιστάμενες. Και αυτό επειδή η αύξηση στους μισθούς κινείται υπό κανονικές προϋποθέσεις πάνω από τα επίπεδα του πληθωρισμού.
3) Την περικοπή των συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα.
Το μέτρο αυτό εκτιμάται πως αφορά περισσότερους 60.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα μετά το 2016. Σε αυτούς δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη η διάταξη που προβλέπει ότι η σύνταξη χηρείας μειώνεται από το 70% της αρχικής στο 35% αν μετά την πρώτη τριετία από την καταβολή της η χήρα ή ο χήρος εργάζεται ή λαμβάνει τη δική του σύνταξη.
Μάλιστα σύμφωνα με την νομοθεσία, οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας μετά την τριετία θα χάνουν τη μισή παροχή όταν αναλαμβάνουν εργασία ή συνταξιοδοτούνται (από το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου, στο 35).
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης φαίνεται πως βρίσκονται δύο εναλλακτικές λύσεις αναφορικά με το θέμα αυτό. Αναλυτικά:
- Πρώτη λύση. Ο δικαιούχος θα επιλέγει την σύνταξη που θα περικοπεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας.
- Δεύτερη λύση. Η περικοπή να γίνει μόνο στην εθνική σύνταξη (436,40 ευρώ) και όχι στην αναλογική σύνταξη.
Υπενθυμίζεται δε πως οι περικοπές στις συντάξεις χηρείας του δημοσίου τομέα του και του ΟΓΑ έχουν εφαρμοστεί από το 2020.
4) Τις παροχές του ΕΦΚΑ.
Αναμένεται να εφαρμοστεί ενιαίος κανονισμός παροχών σε χρήμα για όλα τα ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ. Και αυτό επειδή ο ΕΦΚΑ ως ενιαίος φορέας θα πρέπει να έχει ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους του.
Μόλις ενεργοποιηθεί αυτό το μέτρο, θα περιοριστούν οι γενναιόδωρες παροχές που εξακολουθούν να καταβάλλονται παρά την ενοποίηση των ταμείων με στόχο να φθάσουν πιο κοντά στις παροχές του ΙΚΑ.
Ουσιαστικά χιλιάδες συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι των πρώην ταμείων αναμένεται να χάσουν πολλά από τα προνόμια που απολαμβάνουν.
Σε κάθε περίπτωση ο νέος κανονισμός θα αλλάξει άρδην τον χάρτη των επιδομάτων, με έμφαση στις παροχές ασθένειας, μητρότητας, εργατικού ατυχήματος και αναπηρίας, όπως και στα έξοδα κηδείας.