Ασφαλισμένοι με χρέη πριν την σύνταξη – Πώς «μπλοκάρουν» τις προσαυξήσεις

οφειλές

«Φρένο» σε προσαυξήσεις και πρόστιμα που «αβγατίζουν» τα χρέη του έναντι των Ταμείων, μπορεί να βάλει κάθε ασφαλισμένος που βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη σύνταξη. Θα χρειαστεί όμως να κάνει μία απλή κίνηση.

Να υποβάλλει άμεσα αίτηση για συνταξιοδότηση, εφόσον πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις και τα χρέη του δεν ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ αν είναι επαγγελματίας και τις 10.000 ευρώ αν πρόκειται για αγρότη.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Εφόσον κάνουν την συγκεκριμένη κίνηση οι οφειλέτες ασφαλισμένοι θα αποκομίσουν «διπλό» κέρδος: Από την μια θα καταστούν δικαιούχοι της σύνταξης από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και από την άλλη θα «παγώσει» η προσαύξηση των χρεών του και δεν θα προστίθενται πλέον νέα πρόστιμα και προσαυξήσεις στις οφειλές του.

Τα «μυστικά» για την έκδοση σύνταξης και τις προσαυξήσεις

«Κομβικό» σημείο για την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης, συνιστά και ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών και των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, με την αποδοχή της άρσης του απορρήτου των καταθέσεων.

Βεβαίως οι ασφαλισμένοι – οφειλέτες του e-ΕΦΚΑ, δεν χρειάζεται και φυσικά δεν πρέπει να περιμένουν την ηλεκτρονική διαδικασία άρσης τραπεζικού απορρήτου για να υποβάλλουν την αίτηση συνταξιοδότησης. Η αίτηση συνταξιοδότησης θα πρέπει να υποβληθεί χωρίς καμία καθυστέρηση.

Τα «μυστικά» της σχετικής διαδικασίας καταγράφονται στην σχετική KYA 32270/17-05-2024, για την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 115 του ν. 5078/2023 και η οποία ορίζει:

–  έως 30.000 ευρώ οι ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΟΙ (Ελεύθεροι Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενοι) και

–  έως 10.000 ευρώ  οι ΑΓΡΟΤΕΣ, και

Σύμφωνα με την ως άνω ΚΥΑ, οι τέσσερις βασικές προϋποθέσεις που θα ελέγχει ο ΕΦΚΑ προκειμένου να κάνει αποδεκτή ή να απορρίψει την αίτηση του οφειλέτη και να ξεκινήσει η διαδικασία συνταξιοδότησής του είναι:

Ποιο είναι το ποσό παρακράτησης στη σύνταξη

Μετά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής, ο e-ΕΦΚΑ ελέγχει αν οι οφειλές του ασφαλισμένου υπερβαίνουν τα όρια που έχουν τεθεί.

  1. Στην περίπτωση που οι οφειλές:

Τότε εκδίδεται η συνταξιοδοτική πράξη και η σύνταξη καταβάλλεται.

  1. Στην περίπτωση που από τους ελέγχους προκύψει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση, τότε:

iii.            Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, ο e-ΕΦΚΑ προχωρεί στην έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης και στην καταβολή της σύνταξης.

Exit mobile version