Ασφάλιση κατοικιών: Ποια κίνητρα εξετάζει η κυβέρνηση και για ποιους

ακίνητα

Στο τραπέζι της κυβέρνησης  βρίσκονται τα κίνητρα για την ασφάλιση κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών, καθώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα τέτοιων φαινομένων.

Όπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου στην εφημερίδα “Καθημερινή”,  το βασικό κίνητρο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να υπάρξει έκπτωση του ασφαλίστρου έναντι φυσικών καταστροφών από το φορολογητέο εισόδημα. Οι μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες και πυρκαγιές των τελευταίων ετών,  αλλά και ο πρόσφατος σεισμός στην Τουρκία, ανέδειξαν τη συχνότητα και την ένταση που έχουν προσλάβει τα φαινόμενα αυτά, με την Ελλάδα να βρίσκεται πολύ πίσω σε ό,τι αφορά την ασφαλιστική κάλυψη. Υπενθυμίζεται πως το μέτρο αυτό είχε τεθεί σε εφαρμογή στο παρελθόν, ωστόσο στη συνέχεια καταργήθηκε.

Ποιοι τάσσονται υπέρ του μέτρου

 Αξιοσημείωτο είναι δε πως οι ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω της ΠΟΜΙΔΑ τάσσονται υπέρ της  υλοποίησης του μέτρου αυτού.  Η ασφάλιση δεν θα είναι υποχρεωτική, καθώς διάταξη του κλιματικού νόμου που προέβλεπε την υποχρεωτικότητα για τις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, π.χ. δίπλα σε δασικές περιοχές αποσύρθηκε τελικά. Οι ασφαλιστικές εταιρείες μιλούν και για δυνατότητα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο θέμα αυτό, όπως έχει γίνει σε χώρες του εξωτερικού.

Επίσης επισημαίνεται πως τα πρόσφατα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έδειξαν ότι μόνο 16% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένo, παρά το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης και παρά το γεγονός ότι το κατά κεφαλήν οικονομικό κόστος των καταστροφών είναι σχεδόν τριπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

To θεσμικό πλαίσιο Κρατικής Αρωγής

Για το θεσμικό πλαίσιο Κρατικής Αρωγής μίλησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είπε:

«1ον. Είναι σημαντικοί οι πόροι στήριξης που έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους.
Συνολικά, μέσα σε 1,5 χρόνο από τη θέσπιση του νέου πλαισίου Κρατικής Αρωγής, χορηγήθηκαν περισσότερα από 191 εκατ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές ανά την επικράτεια.
Ειδικότερα, από τον Απρίλιο του 2021 έως το τέλος του 2022, διατέθηκαν:
→ 120,3 εκατ. ευρώ στις τρεις κατηγορίες δικαιούχων πρώτης αρωγής, έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση ζημιών, έναντι της στεγαστικής συνδρομής, και αποζημίωση οικοσκευής.
→ 30,8 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις.
→ 6,4 εκατ. ευρώ για προκαταβολές.
→ 33,7 εκατ. ευρώ, μέσω του ΕΛΓΑ, για αγρότες και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για ζημιές σε πολυετείς καλλιέργειες.

2ον. Η ταχύτητα με την οποία χορηγήθηκαν οι ενισχύσεις στους πληγέντες.

Ενώ με το προηγούμενο καθεστώς, η επιχορήγηση επιχειρήσεων μετά από φυσικές καταστροφές έφθανε στους δικαιούχους μετά από 3 ή ακόμα και μετά από 5 έτη, πλέον η προκαταβολή της ζημιάς καταβάλλεται μέσα σε λίγες εβδομάδες.

3ον. Ο μεγάλος αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει στήριξη.

Από τον Απρίλιο του 2021 έως το τέλος του 2022, έχουν αποζημιωθεί, συνολικά, περισσότεροι από 5.800 δικαιούχοι, και έχουν λάβει προκαταβολή πάνω από 3.500 δικαιούχοι.
Μόνο το 2022, καταβλήθηκαν αποζημιώσεις σε περισσότερους από 5.200 δικαιούχους, όταν ο μέγιστος αριθμός δικαιούχων που είχε λάβει αποζημιώσεις με βάση το προηγούμενο πλαίσιο ήταν μόλις 438, το 2020.

Ταυτοχρόνως, πρόκειται και για ένα πλαίσιο διαφανές και δίκαιο, με ισχυρές δικλείδες ασφαλείας, που οδηγούν στον άμεσο εντοπισμό κρουσμάτων απάτης.

Ήδη, το Υπουργείο Οικονομικών έχει υποβάλει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αναλυτικά στοιχεία σχετικά με 38 περιπτώσεις αιτήσεων για χορήγηση αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 σε περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στις οποίες τα δελτία ταχείας αυτοψίας ή/και δελτία επανελέγχου που αναρτήθηκαν από τους αιτούντες στην ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr εμφάνισαν σημαντικές αποκλίσεις από τον συνήθη μορφότυπο, αποσκοπώντας στην παράνομη οικονομική ενίσχυση των αιτούντων.
Το ποσό που θα είχαν λάβει οι αιτούντες, εάν δεν είχε εντοπιστεί ότι τα δελτία που υπέβαλαν δεν είναι γνήσια, ανέρχεται στα 465.500 ευρώ», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Exit mobile version