Δημοσιεύονται σήμερα από τον εκδοτικό οίκο Klett-Cotta σελίδες των απομνημονευμάτων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τίτλο «Αναμνήσεις».
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων το κεφάλαιο που αφορά στη πρώτη διάσωση της Ελλάδας αλλά και στη περίοδο 2009 – 2018 που υπήρξε υπουργός Οικονομικών ο Σόιμπλε.
Μάλιστα ο τίτλος του επίμαχου κεφαλαίου αρχίζει με «Ραντεβού με τη παγκοσμιοποίηση. Ο υπουργός Οικονομικών είναι στο επίκεντρο νέων κρίσεων». « Λίγο πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου στα τέλη Οκτωβρίου 2009, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου , ο οποίος επίσης μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, παραδέχτηκε πως η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας παραποιημένα στοιχεία, εξαπάτησε τους εταίρους για να ενταχθεί στο ευρώ (…) Αποκάλυψε ότι η χώρα ζει πάνω από τις δυνατότητές της και ότι υπάρχει σημαντική ανάγκη για εξυγίανση (…) Ήδη από την άνοιξη του 2010, η Ελλάδα δεν ήταν πλέον σε θέση να χρηματοδοτηθεί στις αγορές. Υπήρχε κίνδυνος χρεοκοπίας» προστίθεται στο επίμαχο κεφάλαιο.
Ο Σόιμπλε θυμάται πως ενώ ο ίδιος βρισκόταν στην ιδιωτική του οικία άρρωστος με υψηλό πυρετό τον Μάιο του 2010, του τηλεφώνησε η Άγκελα Μέρκελ από τη Μόσχα. «Την Κυριακή θα ταξίδευα στις Βρυξέλλες για το Eurogroup όπου οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ΕΕ θα συνεδρίαζαν εκτάκτως προκειμένου να εγκρίνουν το πρόγραμμα βοήθειας των 110 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Η καγκελάριος μου μετέφερε την ανησυχία των εταίρων πως η οικονομική κρίση της Ελλάδας θα μπορούσε να επηρεάσει το σύνολο της Ευρωζώνης». Μεταξύ των εταίρων αυτών συγκαταλέγονταν η Κίνα, είπε ο Σόιμπλε.
Την ίδια ώρα η κατάσταση της υγείας του επιδεινωνόταν. Η επεισοδιακή άφιξη στις Βρυξέλλες για το έκτακτο Eurogroup ήταν μόνο η «πρόγευση για τα δύσκολα χρόνια που θα ακολουθούσαν». Όπως αποκάλυψε : « Την Κυριακή πέταξα με αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας για τις Βρυξέλλες συνοδευόμενος από τη σύζυγό μου για προληπτικούς λόγους και παρά την ιατρική λογική».
Αμέσως μετά την άφιξη του Σόιμπλε στις Βρυξέλλες, μεταφέρθηκε στα επείγοντα νοσοκομείου των Βρυξελλών.
«Κύριε Σόιμπλε είστε πολύ άρρωστος» σημειώνεται στο κεφάλαιο των απομνημονευμάτων και προστίθεται πως ο Σόιμπλε βρίσκονταν τη μια στιγμή στο νοσοκομείο και την άλλη στο Eurogroup. « Ύστερα από αυτές τις δύσκολες ημέρες για τη χώρα, η Ελλάδα είχε σωθεί προς το παρόν και οι χρηματαγορές είχαν ηρεμήσει κάπως. Ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός γκρίνιαζε και η αντιπολίτευση επαινούσε τη διάσωση της Ελλάδας . Ωστόσο έπρεπε να αποδειχθεί εάν τα μέτρα που εφαρμόζονταν για την Ελλάδα θα ήταν βιώσιμα (…) Και στην επιστροφή με συνόδευσε ξανά η γυναίκα μου η οποία έδωσε με ένα κορδόνι ένα μπουκάλι με φαρμακευτικό έγχυμα μέσα στο αεροσκάφος. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτήν την εικόνα: την ώρα που η υγεία μου ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, η σταθερότητα του ευρώ σε συνδυασμό με το μέλλον της Ευρώπης κρέμονταν από μια κλωστή». Ο Σόιμπλε χαρακτήρισε το 2010 ως «annus horribilis» τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υγεία του» σημειώνεται .
Η ελληνική κρίση
«Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, εγώ ήμουν ένας από εκείνους που ήθελαν να βοηθήσουν τους Έλληνες να βγουν από την επισφαλή κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει.. Αυτό όμως μετά “ξεθώριασε” λόγω των εξελίξεων. Από την άλλη πλευρά η Μέρκελ επέμεινε εξαρχής στην εμπλοκή του ΔΝΤ αναφορικά με τη ευρωπαϊκή πολιτική περί διαχείρισης κρίσεων» είπε ο Σόιμπλε αναφερόμενος στο χρονικό της ελληνικής κρίσης αλλά και στα πακέτα διάσωσης και στα κρίσιμα Eurogroup.
Στη συνέχεια, όπως θυμάται ο Σόιμπλε οι Έλληνες επέρριψαν στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο τις ευθύνες για τα «άκαμπτα» μέτρα λιτότητας. «Είναι το συνηθισμένο το blame game που ήξεραν να παίζουν με μεγάλη επιτυχία οι Έλληνες ». « Ο τίτλος ” άγριου σκύλου” στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα δεν με ενόχλησε. Τουλάχιστον ήταν ξεκάθαρο πως το επιχείρημα μου ήταν υπέρ του μέλλοντος της Ευρώπης. Άλλωστε η κρίση δεν αφορούσε πλέον μόνο την Ελλάδα αλλά και γενικότερα την Ευρώπη. Για αυτό ακριβώς με πλήγωνε η στρεβλή εικόνα ενός ‘δήμιου’ της ευρωπαϊκής ιδέας που μου απένειμαν οι επικριτές καθώς εξελισσόταν η ευρωκρίση» σημειώνεται μεταξύ άλλων.
Ο Σόιμπλε επιβεβαίωσε πως η ιδέα για ένα «time-out» για την Ελλάδα από την Ευρωζώνη προκειμένου να ανακάμψει, ήταν κάτι που άρχισε να εξετάζει από το 2010 «ως ultima ratio τότε που ήταν ακόμη σε συμφωνία με την καγκελάριο» και διευκρίνισε πως «οι ίδιοι οι Έλληνες θα έπρεπε να αποφασίσουν γι’ αυτό γιατί ήμουν πεπεισμένος πως η χώρα θα μπορούσε να βοηθηθεί μόνο εάν η ίδια ήθελε να το κάνει για τον εαυτό της».
Η συνάντηση Σόιμπλε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο
Επίσης ο Σόιμπλε αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο σε βραβευμένο εστιατόριο του Βερολίνου.
«Σε μια πιο ευχάριστη ατμόσφαιρα αλλά και ως ένδειξη εκτίμησης προς τον κ. Βενιζέλο ήθελα να του εξηγήσω τις αμφιβολίες μου .Θα είχε η ελληνική κυβέρνηση τη δύναμη να εφαρμόσει γρήγορα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας; Συζητήσαμε εκτενώς και πολύ ανοιχτά. Πάντως ο κ.Βενιζέλος δεν έτρωγε σχεδόν τίποτα όση ώρα παρέθετα τις δύο εναλλακτικές σκέψεις μου» είπε ο Σόιμπλε . Οι δύο εναλλακτικές ήταν οι εξής: Η μια ήταν η προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη με βοήθεια από την ΕΕ και η άλλη ήταν η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη με σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων . « Ο κ.Βενιζέλοςκατέστησε σαφές πως η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», θυμήθηκε ο Σόιμπλε υποσημειώνοντας τις πρωθυπουργικές βλέψεις που είχε τότε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Όπως μάλιστα εκ των υστέρων: «Αυτή ήταν επιλογή των Ελλήνων, όχι των άλλων Ευρωπαίων»