Quantcast
Απόφαση" βόμβα" από δικαστήριο για fund που έβγαλε σε πλειστηριασμό ακίνητο εγγυήτριας δανείου ύψους 2 εκατ. ευρώ - enikonomia.gr
share

Απόφαση” βόμβα” από δικαστήριο για fund που έβγαλε σε πλειστηριασμό ακίνητο εγγυήτριας δανείου ύψους 2 εκατ. ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Απόφαση «βόμβα» από δικαστήριο για fund που επιδίωξε να βγάλει σε πλειστηριασμό πρώτη κατοικία εγγυήτριας του δανείου.

Όπως μεταδίδει το MEGA απόφαση δικαστηρίου έβαλε τέλος στην ασυδοσία των funds αφού λήφθηκε υπόψιν η νομολογία του Αρείου Πάγου που έχει εκδοθεί για τα κόκκινα δάνεια.

Για το θέμα αυτό μίλησε σήμερα η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα στο MEGA. Το δικαστήριο έκρινε πως η σύμβαση διαχείρισης μεταξύ του Fund και του servicers πάσχει από ακυρότητα από τον τρόπο που έχει συναφθεί και ότι πρέπει να ακυρωθεί η κατάσχεση και ο πλειστηριασμός ακινήτου της εγγυήτριας δανείου, αφού έλαβε προηγουμένως υπόψη την απόφαση του  Αρείου Πάγου, σημείωσε η κ. Νούκα.

Και συνέχισε λέγοντας πως η υπόθεση αυτή αφορούσε εγγυήτρια επιχειρηματικού δανείου που την ανέλαβε μια ανώνυμη εταιρεία και αποπλήρωσε το 75% του δανείου της , δηλαδή 1.750 εκατ. ευρώ ενώ της απέμεινε το ποσό των 250 χιλ. ευρώ  για να αποπληρώσει.

Το Fund που αγόρασε το δάνειο επέβαλε μέσω του servicers  κατάσχεση επί της πρώτης κατοικίας της εγγυήτριας που είναι 120 τ.μ  για τη είσπραξη του ποσού 100 χιλ. ευρώ,  είπε η κ. Νούκα και ξεκαθάρισε πως αυτό ήταν το μοναδικό ακίνητο που είχε στην κατοχή της.

H απόφαση του Αρείου Πάγου

Μεταξύ άλλων η κ. Νούκα αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της  απόφασης  του Αρείου Πάγου για το θέμα αυτό. «Η απόφαση του Αρείου Πάγου είπε ότι ένας servicer μπορεί να κάνει δικαστικές ενέργειες και άρα από εκεί πέρα αναγκαστική εκτέλεση- κατάσχεση ή πλειστηριασμό, ανεξάρτητα με ποιο νομοθετικό πλαίσιο έχουν μεταβιβαστεί τα δάνεια », σημείωσε.

«Έρχεται το δικαστήριο και είπε πριν από λίγες ημέρες πως δεν μπορείς  όταν κρίνεις ότι ο servicer με ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο να κάνει δικαστικές ενέργειες και πλειστηριασμούς και να εξαιρείς από αυτό το πλαίσιο τη σύμβαση του servicer με το fund. Γιατί αυτό θα ήταν ενάντια τόσο στην ασφάλεια δικαίου όσο και στην ασφάλεια των συναλλαγών . Το δικαστήριο λέει ότι η σύμβαση που κάνει ένα  servicer με  ένα fund πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο τυπικό και αν δεν υπάρχει αυτό, τότε είναι άκυρη. Ο  Άρειος  Πάγος έκρινε ότι οι  servicers μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς και κατασχέσεις »

Επίσης μίλησε και για τα κέρδη των servicers. «Τόσο οι servicers όσο και τα funds, έχουν ουρανομήκη κέρδη. Σκεφτείτε τα 90 δισεκατομμύρια δανείων που έχουν πουληθεί, έχουν πουληθεί γύρω στο 30%. Άρα έχουμε 60 δισεκατομμύρια κέρδη στην πλάτη του δανειολήπτη, συν τους τόκους. Οι servicers είδαμε ότι το 2019 έβγαζε 19 εκατ. ευρώ κέρδη, το 2022 είχε 89 εκατ. ευρώ κέρδη», σημείωσε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.