Από τον Μάιο έως τον Ιούλιο βλέπουν οι αναλυτές την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Το δημοσίευμα προσθέτει ότι η καθυστέρηση μπορεί να αυξήσει τη μεταβλητότητα των ευρωπαϊκών assets, καθώς η αβεβαιότητα για την Ελλάδα συμπίπτει με το αδιέξοδο στην ισπανική πολιτική σκηνή και το δημοψήφισμα της Βρετανίας για τη συμμετοχή της στην ΕΕ.
Η πίεση για την επίτευξη συμφωνίας, σημειώνει το Bloomberg, θα αυξηθεί κατακόρυφα τον Μάιο, καθώς η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει δόση 650 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο στο ΔΝΤ και ομόλογα 2,3 δις. ευρώ στην ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.
Τι λένε οι αναλυτές
Ο αναλυτής του Eurasia, Mujtaba Rahman, έγραψε σε σημείωμα στους πελάτες του ότι το Eurogroup της 22ας Απριλίου είναι πιθανόν πολύ σύντομα για να υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά σημείωσε ότι θα ξεκινήσει μία σοβαρή πολιτική συζήτηση και θα ακολουθήσει συμφωνία τον Μάιο.
Ο ίδιος αναμένει μία μεσοβέζικη λύση, με το Eurogroup από τη μία πλευρά να δέχεται μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από αυτή που θεωρούν ότι χρειάζεται η Κομισιόν και η ΕΚΤ, αλλά μικρότερη από αυτή που θέλει το ΔΝΤ και να ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση να καλύψει τη διαφορά με πρόσθετες μεταρρυθμίσεις (βλέπε μέτρα).
Οι αναλυτές του οίκου Standard & Poor’s βλέπουν να υπάρχει συμβιβασμός έως το τέλος Απριλίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ τονίζουν ότι η άρση των capital controls είναι κρίσιμης σημασίας βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον ελληνικό τραπεζικό τομέα.
Ο αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch, Αθανάσιος Βαμβακίδης, αναμένει συμφωνία πριν από την αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ τον Ιούλιο.
Αναλυτές της βρετανικής τράπεζας RBS θεωρούν ότι τα εμπλεκόμενα μέρη θα έχουν συνείδηση του κινδύνου που θα υπάρχει από τα πρωτοσέλιδα για την Ελλάδα σε σχέση με το δημοψήφισμα για το Brexit και έτσι η όποια απόφαση μπορεί να μετατεθεί για τον Ιούλιο.
Aναλυτές της Citigroup αναφέρουν ότι, ενώ ο ρόλος της Ελλάδας στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη μπορεί να κάνει πιο επιεική τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη, μπορεί επίσης να σκληρύνει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης.