Ένας στους πέντε ενοικιαστές ακινήτων στην Ελλάδα δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις του (δηλαδή χρωστάει ενοίκια στον σπιτονοικοκύρη του), μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός της ΕΡΤ1, ο οποίος επικαλείται πρόσφατα σχετικά στοιχεία.
Όπως αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός” η ασυνέπεια οργιάζει και αυτό είναι το πρόβλημα. Και τι μπορεί να κάνει κανείς ;”
Δηλαδή μπορεί να επιλέξει ” τη δικαστική οδό, το γνωστό αυτό που ξέρουμε που “μπορεί να καταγγείλει τη μίσθωση ,” είναι αγωγή δυστροπίας” όμως εδώ μπλέκει κανείς “με δικαστήρια”.
Όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος δίνεται” προθεσμία 30 ημερών στο μισθωτή να καταβάλλει τα οφειλόμενα και εάν δεν τα καταβάλλει λύνεται η μίσθωση. Βέβαια εάν τα καταβάλλει εμπρόθεσμα, ποτέ δεν γίνεται αυτό”, τότε ” σταματά εκεί πέρα η καταγγελία, παύει η καταγγελία”, όπως επισημαίνει η ΕΡΤ1.
Εάν όμως ο ενοικιαστής χρωστάει πολλά ενοίκια στον ιδιοκτήτη του ακίνητου, τότε ο σπιτονοικοκύρης αντί να πάει στα δικαστήρια για να επιλύσει το θέμα αυτό που είναι χρονoβόρα διαδικασία, μπορεί να ζητήσει έκδοση απόδοσης μισθίου, σύμφωνα με τον νόμο .” Σε αυτήν την περίπτωση δεν γίνεται ουσιαστικά δίκη” διότι ο ιδιοκτήτης ακινήτου πάει “μεν στο δικαστήριο και ” ζητά “την έκδοση απόδοσης μισθίου ” αλλά δεν γίνεται η διαδικασία”.
Επιπλέον σημειώνεται ότι, στην περίπτωση που ενοικιαστής χρωστάει στον ιδιοκτήτη του ακινήτου ποσό κάτω των 600 ευρώ τότε ο ιδιοκτήτης πάει” στο Ειρηνοδίκειο, ενώ εάν του οφείλει λιγότερα από 600 ευρώ τότε ο ιδιοκτήτης ακινήτου πάει στο Πρωτοδίκειο “ουσιαστικά βάζει την υπογραφή του στη απόφαση που έχει φτιάξει με τον δικηγόρο” του, σύμφωνα με την ΕΡΤ1.
Διευκρινίζεται ότι ,στην περίπτωση της έκδοσης απόδοσης μισθίου “εντός 20ημερών “o ενοικιαστής θα πρέπει να έχει καταβάλλει όσα χρωστάει στον σπιτονοικοκύρη του ειδάλλως θα πρέπει “να εγκαταλείψει” το σπίτι”.
Επιπροσθέτως οι εκπρόσωποι της αγοράς υποστηρίζουν ότι, ο σπιτονοικοκύρης ξεμπερδεύει “με αυτή την διαδικασία σε 2 με 3 μήνες” σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό.