Quantcast
Αντωνοπούλου: Σημαντική η ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας - enikonomia.gr
share

Αντωνοπούλου: Σημαντική η ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας

δημοσιεύτηκε:

«H κοινωνική οικονομία απευθύνεται στους νέους που έχουν ιδέες και προσόντα και δεν μπορούν να τις πραγματοποιήσουν, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό. Απευθύνεται σε όλους εκείνους που έχουν απηυδήσει με το ευέλικτο καθεστώς εργασίας και θέλουν να επιλέξουν έναν άλλο τρόπο παραγωγής». Αυτά τόνισε από την αίθουσα του Επιμελητηρίου Τρικάλων η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου.

Περιγράφοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για την κοινωνική και συνεταιριστική οικονομία, στο πλαίσιο του σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας που η κυβέρνηση, όπως ανέφερε, θεωρεί σημαντικό για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση, επισήμανε ότι η κοινωνική οικονομία είναι η συνεργατική-συνεταιριστική επιχειρηματικότητα που δεν έχει ως μοναδικό σκοπό το κέρδος.

«Η ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας αποσκοπεί στην κάλυψη των βιοποριστικών αναγκών των μελών και των εργαζομένων των συνεταιρισμών, την κάλυψη κοινωνικών αναγκών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι ένας τρίτος τομέας της οικονομίας ο οποίος δεν ανταγωνίζεται τον ιδιωτικό τομέα – δεν υποκαθιστά το κράτος, αλλά εισάγει διαφορετικό τρόπο παραγωγής, έχοντας ως θεμελιώδη αρχή τη συλλογικότητα» προσέθεσε.

Όσον αφορά στον τρόπο παραγωγής των προϊόντων και των υπηρεσιών, είπε πως αναπτύσσεται για να καλύψει τις κοινωνικές ανάγκες που οι άλλοι δύο τομείς αδυνατούν, αλλά και για να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες ανάπτυξης του τομέα είναι μεγάλες, καθώς χώρες στην Ευρώπη και η Αμερική διαμορφώνουν το 10% του ΑΕΠ τους από την κοινωνική οικονομία, σημείωσε.

Για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και την ανάδειξή της σε ένα εναλλακτικό μοντέλο παραγωγής, τον περασμένο Οκτώβριο ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία ο νόμος 4430/2016. Καταρχάς, διευκρίνισε, θεσμοθετεί για πρώτη φορά ως νομικό πρόσωπο τον συνεταιρισμό εργαζομένων, ανοίγει το πεδίο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας πέραν των γνωστών μέχρι σήμερα ΚΟΙΝΣΕΠ (κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις). Με το νέο θεσμικό πλαίσιο φορέας κοινωνικής οικονομίας είναι κάθε νομικό πρόσωπο που λειτουργεί με βάση συγκεκριμένες αρχές, εξήγησε η κ. Αντωνοπούλου.

«Εξασφαλίζουμε πόρους για την κοινωνική οικονομία», υπογράμμισε επίσης, ανακοινώνοντας πως τουλάχιστον 157.000.000 ευρώ θα διατεθούν την επόμενη περίοδο για να βοηθηθούν τα εγχειρήματα στο ξεκίνημά τους (σύνταξη επιχειρηματικών σχεδίων, δικτύωση). Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, επίσης, στο ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας (πόροι: εθνικοί, κοινοτικοί, ιδιωτικές επενδύσεις), λέγοντας πως υποστηρίζει αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και στις δομές ανά Περιφέρεια, για ενημέρωση και υποστήριξη όσων ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πεδίο της κοινωνικής οικονομίας.

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα γιατί η ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, είπε: «Τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, σύμφωνα και με τη διεθνή εμπειρία, την καθιστούν προνομιακό φορέα παραγωγικής ανασυγκρότησης υπό συνθήκες αποεπένδυσης των ιδιωτικών κεφαλαίων και περιορισμένων δυνατοτήτων για δημόσιες αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Η κοινωνική οικονομία έχει αποδείξει ότι μπορεί να κινητοποιεί περιορισμένους μεν, εκτατικούς δε κοινωνικούς πόρους με μεγάλη αποδοτικότητα όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενδογενή ανάπτυξη παραγωγικού ιστού. Η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο δίκαιο, περιβαλλοντικά βιώσιμο και δημοκρατικό οικονομικό σύστημα».

Στο τέλος της παρουσίασης δέχθηκε ερωτήσεις από το κοινό, ενώ η ίδια αναφέρθηκε και σε χαρακτηριστικά παραδείγματα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.