Αντίστροφη μέτρηση για το «Καλάθι του μαθητή» – Πότε ξεκινά και τι θα περιλαμβάνει

σχολικά

Laura Rivera / Unsplash

Από τις 28 Αυγούστου έως και τις 15 Οκτωβρίου 2024 τίθεται σε ισχύ το «καλάθι του μαθητή», με όλα τα είδη που χρειάζονται εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Το καλάθι του Μαθητή θα περιλαμβάνει:

Οι επιχειρήσεις που θα εντάξουν προϊόντα τους στο καλάθι των σχολικών ειδών θα πρέπει να ενημερώνουν για τα είδη και τις τιμές τους το υπουργείο και την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis κάθε Τετάρτη.

Στόχος οι χαμηλές τιμές στα σχολικά είδη

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ζήτησε από τους εκπροσώπους της αγοράς να κρατήσουν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα, καθώς είναι απόλυτη ανάγκη να στηριχθεί η ελληνική οικογένεια, ώστε τα παιδιά της σχολικής ηλικίας να έχουν πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα εφόδια.

Η απόφαση του υπουργείου προβλέπει ότι τα προϊόντα που εντάσσονται στο φετινό καλάθι του μαθητή διέπονται και από τις διατάξεις για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, ενώ η ΔΙΜΕΑ ξεκινά άμεσα εντατικούς ελέγχους στην αγορά.

«Οι τιμές στα σχολικά είναι καλύτερες από πέρσι» – Τι λέει ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου

Ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου στην Καλλιθέα, κ. Αντώνης Ζαλώνης, μίλησε στο MEGA για το «καλάθι του μαθητή» και τις ανατιμήσεις.

«Από πέρσι, οι τιμές είναι καλύτερες. Οι τιμές του χαρτιού έχουν πέσει από πέρσι. Στα τετράδια και στα είδη χαρτικών, είμαστε σε πολύ πιο καλή κατάσταση. Έχουμε 2-3 βιοτεχνίες χαρτικών που έχουν πολύ καλές τιμές και οι τιμές είναι ανταγωνίσιμες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εισαγόμενα είναι πολλά είδη, εκτός από τα τετράδια και τα μπλοκ. Προσπαθούμε να δίνουμε έμφαση στην ποιότητα, δουλεύουμε όλο τον χρόνο με τον κόσμο», είπε αρχικά.

«Οι λίστες των σχολείων είναι του δημοσίου και των ιδιωτικών. Οι λίστες των δημοσίων ξεκινούν από πολύ χαμηλά. Ξεκινούν από 10 ευρώ για τα παιδιά του δημοτικού έως 25 ευρώ. Οι δάσκαλοι στα δημόσια για τα προστατεύσουν τα παιδιά και τις οικογένειες δεν βάζουν μεγάλη λίστα. Κάτι το οποίο δεν ισχύει για το ιδιωτικό. Τα ιδιωτικά ξεκινούν από 50 ευρώ και πάνω και μπορεί να φτάσουν και τα 250 ευρώ. Αυτά μόνο για την γραφική ύλη. Για τα ξενόγλωσσα βιβλία που αυτά είναι τα ακριβά, εκεί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι», συνέχισε ο κ. Ζαλώνης.

«Οι γονείς χρησιμοποιούν στις αγορές τους κάρτα με άτοκες δόσεις και παίρνουν σταδιακά τα πράγματα. Έχουμε μεγάλη ποικιλία. Υπάρχουν πολύ καλά βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα και δεν έχουν κάτι να ζηλέψουν από τα μεγάλα πολυκαταστήματα», τόνισε αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος επιλέγει να πληρώσει για τις αγορές τους.

 

Exit mobile version