Αντιδρούν οι δικηγόροι για το φορολογικό νομοσχέδιο – Κινητοποιήσεις και αποχή από σήμερα

δικηγόροι

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν από σήμερα Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου οι δικηγόροι προκειμένου να  εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για το φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση. Όπως επισημαίνεται, κατά τη συνεδρίασή της η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε να προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας την καθολική αποχή των μελών τους από τα καθήκοντά τους από τη Δευτέρα 27-11-2023 έως και τη Δευτέρα 4-12-2023. Η Ολομέλεια θα συγκληθεί εκ νέου την Πέμπτη 30-11-2023, για περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Αναλυτικά, οι δικηγόροι αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα εξής:

«Δυστυχώς, η Κυβέρνηση εμμένει στις θέσεις της για την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες, που ασκούν ατομικά τη δραστηριότητά τους και τους οδηγεί μαθηματικά σε αφανισμό και οικονομική εξαθλίωση, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα μεγάλα εισοδήματα και τις εταιρίες.

Κάθε προσπάθεια διαλόγου έχει πέσει στο κενό διότι η Κυβέρνηση επέλεξε την φοροεπιδρομή αντί της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, τον αφανισμό των μικρομεσαίων αντί της στήριξής τους.

Υπό αυτά τα δεδομένα, αποτελεί μονόδρομο για το δικηγορικό σώμα, η εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ολομέλεια αποφάσισε:

1. Να προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας την καθολική αποχή των μελών τους από τα καθήκοντά τους από την Δευτέρα 27-11-2023 έως και την Δευτέρα 4-12-2023, με το ακόλουθο πλαίσιο:

Άδειες χορηγούνται:

-Σε περιπτώσεις παραγραφών και αποσβεστικών προθεσμιών, συμπεριλαμβανομένων των δικονομικών, σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις ενώπιον των Δικαστηρίων, σε περιπτώσεις λήξης των προθεσμιών για άσκηση προσφυγών ενώπιον των Διοικητικών Αρχών, καθώς και σε περιπτώσεις προθεσμιών του Κώδικα Μετανάστευσης (λήξεις αδειών παραμονής, θεωρήσεις εισόδου, κλπ).

-Στις ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα συμπληρωμένα επτά (7) έτη στον α’ και β’ βαθμό και στα κακουργήματα συμπληρωμένα δεκαεπτά (17) στον α΄ βαθμό και δεκαοκτώ (18) στο β’ βαθμό.

-Σε ποινικές δίκες β’ βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης.

-Σε περιπτώσεις προσωρινά κρατουμένων, εν’ όψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης. Συμπληρωμένοι δέκα μήνες σε περίπτωση δωδεκαμήνου και δεκαπέντε μήνες σε περίπτωση δεκαοκτάμηνου.

-Σε Αναστολές και Ανακοπές κατά πλειστηριασμών.

-Σε Αντιρρήσεις, ενώπιον Διοικητικών Δικαστηρίων, μόνο όταν επίκειται άμεση απέλαση αλλοδαπού.

-Σε εκδίκαση προσωρινών διαταγών καταφανώς και άκρως κατεπειγουσών περιπτώσεων.

-Σε ένορκες βεβαιώσεις, μόνο εφόσον υπάρχει κίνδυνος παρόδου προθεσμίας.

-Σε υποχρεωτική αρχική συνεδρία (ΥΑΣ) Διαμεσολάβησης:

i) για τις υποθέσεις στις οποίες έχει ήδη υποβληθεί αίτημα στο Διαμεσολαβητή,

ii) για τις υποθέσεις της νέας τακτικής όπου τίθεται ζήτημα προθεσμίας κατάθεσης προτάσεων και iii) για τις οικογενειακές διαφορές, όπου επίκειται η συζήτησή τους. Κατά την διάρκεια της αποχής:

Δεν θα γίνονται καταθέσεις δικογράφων ενδίκων μέσων και βοηθημάτων.

Δεν θα χορηγούνται άδειες:

Η αποχή καταλαμβάνει:

-Για την κατάθεση προτάσεων και προσθήκης αντίκρουσης στην τακτική διαδικασία,

-Για την κατάθεση προτάσεων και συζήτηση μικροδιαφορών και

-Για την κατάθεση προσθήκης/ αντίκρουσης, σημειώματος, υπομνήματος, κλπ, σε υποθέσεις που έχουν συζητηθεί και η προθεσμία λήγει κατά τη διάρκεια της αποχής.

Αναβολές

Σχετικά με τις αναβολές αναφέρουν:

Ως προς τις δηλώσεις παράστασης στα Πολιτικά και τα Διοικητικά Δικαστήρια:

-Δεν κατατίθενται, άλλως ανακαλούνται, δηλώσεις παράστασης που κατατίθενται έως την προτεραία, καθότι ισοδυναμούν με παράσταση δικηγόρου κατά την εκφώνηση της υπόθεσης.

-Σημειώνεται ότι το πλαίσιο της αποχής πρέπει να εφαρμόζεται είτε υφίσταται υποχρέωση έκδοσης γραμματίου προείσπραξης εισφορών είτε υπάρχει απαλλαγή από αυτή την υποχρέωση κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 61 παρ. 3 του Κώδικα Δικηγόρων, όπως μεταξύ άλλων τις περιπτώσεις που εκπροσωπούν το δημόσιο, ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με σύμβαση πάγιας αντιμισθίας ή εκπροσωπούν δικαιούχους Νομικής Βοήθειας και Ευεργετήματος πενίας.

2. Τη συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας από τους δικηγόρους όλης της Χώρας.

3. Την αποστολή επιστολής στον Πρωθυπουργό σε συνεργασία με τους λοιπούς φορείς που μετέχουν στο ενιαίο μέτωπο των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων ενάντια στα φορολογικά μέτρα.

4. Την προβολή των θέσεων των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων σε τοπικό επίπεδο με κάθε πρόσφορο τρόπο.

5. Την συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή κατά την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

6. Την σύγκληση της Ολομέλειας την Πέμπτη 30-11-2023, για περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η δήλωση Τσακλόγλου που προκάλεσε αντιδράσεις

Υπενθυμίζεται πως ο υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου είπε πρόσφατα πώς το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα επηρεάσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως τους δικηγόρους. Συγκεκριμένα δημοσιογράφος της εκπομπής είπε στον υφυπουργό πως «έχω φίλο δικηγόρο που δουλεύει σε δικηγορικό γραφείο και παίρνει 900 ευρώ και έχω φίλο ντελιβερά που παίρνει 1.400 ευρώ», ο Τσακλόγλου του απάντησε «γιατί δεν πάει ο φίλος σας, ο δικηγόρος να δουλέψει ντελιβεράς;».

«Για να το πω λίγο διαφορετικά. Προφανώς ο δικηγόρος συνεκτιμά και τις σπουδές του, το βιοτικό επίπεδο που έχει γίνει, τις συνθήκες εργασίας και ούτω καθεξής. Εάν το ντελιβεράδικο πήγαινε στα 3.000 ευρώ θα πήγαινε; Εγώ αρχίζω να αμφιβάλλω εκεί πέρα» πρόσθεσε ο υφυπουργός Εργασίας.

Ο Παναγιώτης Τσακλόγλου, συνεχίζοντας, τόνισε πως θα πρέπει να «αφήσουμε την αγορά εργασίας να δουλέψει ελεύθερα. Η αγορά εργασίας είναι αυτή που προσδιορίζει τον μισθό, είναι ζήτημα προσφοράς και ζήτησης. Με βάση αυτό που μου λέτε, πάει να πει πως κατά πάσα πιθανότητα έχουμε πολλούς δικηγόρους και λίγους ντελιβεράδες».

 

 

Exit mobile version