Ρύθμιση για το πρόβλημα των ανείσπρακτων ενοικίων του 2020 επεξεργάζεται εν μέσω πανδημίας το οικονομικό επιτελείο. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ εξετάζει οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κοινοποιούν εξώδικη δήλωση στους ενοικιαστές, γλιτώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων του 2020. Με τη λύση αυτή δεν απαιτείται επί της ουσίας η υποβολή στα δικαστήρια αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, ή έκδοση διαταγής πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου κ.λπ. αλλά μόνο ένα εξώδικο. Η ρύθμιση που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών θα αφορά τόσο στους ιδιοκτήτες οι οποίοι εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις για το υποχρεωτικό «κούρεμα» κατά 40% των ενοικίων και δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το υπόλοιπο 60%, όσο και τους ιδιοκτήτες που δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το σύνολο των ενοικίων. Η ρύθμιση δηλαδή θα ισχύσει και για τις περιπτώσεις στις οποίες οι ενοικιαστές αρνήθηκαν να καταβάλουν τα ενοίκια στους ιδιοκτήτες επικαλούμενοι οικονομική αδυναμία.
Τα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2020 κινδυνεύουν να φορολογηθούν για ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί, καθώς λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων αδυνατούν να ασκήσουν αγωγές σε δικαστήρια ή να υποβάλουν τις δηλώσεις αναβολής ενοικίων στις ΔΟΥ πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Στο πλαίσιο αυτό η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αλλά και από τον διοικητή της ΑΑΔΕ, ως λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, την κοινοποίηση εξώδικης δήλωσης προς τον ενοικιαστή με δικαστικό επιμελητή. Για την πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτητών από τον φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια θα αρκεί η ηλεκτρονική υποβολή της σχετικής δήλωσης στην εφορία μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, αφού έχει κοινοποιηθεί στους ενοικιαστές. Δηλαδή ο ιδιοκτήτης θα εισέρχεται με τους προσωπικούς του κωδικούς στο Taxisnet και θα μπορεί να υποβάλει το εξώδικο προκειμένου η εφορία να τον απαλλάξει από τον σχετικό φόρο.
Η ισχύουσα νομοθεσία
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Ειδικότερα, ο νόμος προβλέπει:
• Να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
• Να καταθέσουν στην εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί.
Εάν δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων, τότε τα ποσά που έχουν δηλωθεί ως ανείσπρακτα εισοδήματα δεν θα ληφθούν υπόψη και η εφορία θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης φορολογώντας τα συγκεκριμένα ποσά.
Ανείσπρακτα ενοίκια: Πώς θα γίνεται η αποφυγή φόρου – Τι εξετάζεται
δημοσιεύτηκε:
16:24
, 2 Απριλίου 2021
Οικονομία
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
35 λεπτά πριν
Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Πότε θα είναι υποχρεωτική η χρήση τους στις συναλλαγές μεταξύ...
35 λεπτά πριν