Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από B (high) στο BB (low) προχώρησε ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, αλλάζοντας την τάση από θετική σε σταθερή.
Στην αξιολόγησή του, ο οίκος τονίζει ότι η αναβάθμιση αντανακλά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης Ενισχυμένης Εποπτείας, παράλληλα με το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στις αγορές
Οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην αναβάθμιση της Ελλάδας, σύμφωνα με το καναδικό οίκο αξιολόγησης, είναι η συνεχιζόμενη εφαρμογή δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης, η συμμόρφωση με το πρόγραμμα της μεταμνημονιακής εποπτείας, η σταθεροποίηση της πρόσβασης στην αγορά ομολόγων και η συνεχιζόμενη βελτίωση της οικονομικής υγείας των τραπεζών
Ο DBRS προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,3% φέτος από 1,9% το 2018, αναμένοντας ο δημοσιονομικός στόχος για το 2018 να ξεπεραστεί.
Η απόφαση του DBRS να αλλάξει το trend από θετικό σε σταθερό αντανακλά την πιθανότητα η Ελλάδα να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών (NPEs).
O οίκος αναμένει συνέχιση των θετικών αξιολογήσεων από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο πλαίσιο της διαδικασίας ενισχυμένης εποπτείας, που θα ενεργοποιήσει περαιτέρω θετικές παρεμβάσεις στο χρέος και θα συνεχίσει να ενισχύει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Εντούτοις, ο DBRS επισημαίνει ότι παρά την πρόοδο, οι προκλήσεις για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της χώρας παραμένουν, προειδοποιώντας για το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs)
Παράλληλα, αναφέρεται πως ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικιας θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση τους, καθώς θέτει πιο αυστηρά κριτήρια από ότι το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο.
Η DBRS θεωρεί ότι η προσήλωση στην ατζέντα των δομικών μεταρρυθμίσεων μετριάζει τους κινδύνους για τη δημοσιονομική προοπτική και προφυλάσσει την Ελλάδα από πιθανά δημοσιονομικά σοκ.
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ