Quantcast
Ανατροπή και στις συντάξεις χηρείας - enikonomia.gr
share

Ανατροπή και στις συντάξεις χηρείας

δημοσιεύτηκε:

Ρεπορτάζ Αργυρώ Μαυρούλη

 

Νέα απαίτηση σοκ από τους δανειστές βάζει σε κίνδυνο τις συντάξεις χηρείας που λαμβάνουν περίπου 400.000 ασφαλισμένοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος» του υπουργείου Εργασίας, το μηναίο κόστος ανέρχεται σε 280 εκατ. ευρώ το μήνα. 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι σε επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ζητούν οι συντάξεις θανάτου να καταβάλλονται μόνο αν ο επιζώντας σύζυγος έχει συμπληρώσει το 57ο  έτος της ηλικίας του, σε διαφορετική περίπτωση να λαμβάνει τη σύνταξη μόνο για τρία έτη και σε περίπτωση που υπάρχουν ανήλικα τέκνα η σύνταξη να δίνεται μέχρι την ενηλικίωση τους.  

Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκου Φράγκου με τα τεχνικά  κλιμάκια των δανειστών, προκειμένου να καταγραφούν και να διευκρινιστούν όλες οι εκκρεμότητες με πλήρη ποσοτικοποίηση των επικείμενων αλλαγών.

Μεγάλο αγκάθι στην διαπραγμάτευση παραμένουν οι μειώσεις επικουρικές συντάξεις και το έλλειμμα του 1,2 δισ. ευρώ που εμφανίζει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης έως το 2024, παρά τις αυξημένες εισφορές κατά 1,5 μονάδα που προτείνει η κυβέρνηση. Οι δανειστές δεν αποδέχονται την αύξηση των εισφορών με αποτέλεσμα οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις έως και 40% για όσους λαμβάνουν από κύρια και επικουρική πάνω από 1.300-1.400 ευρώ το μήνα να μην είναι αρκετές.  

Στον αντίποδα, το κουαρτέτο, σύμφωνα με κύκλους από το υπουργείο Εργασίας, φαίνεται να αποδέχεται την καταβολή εθνικής σύνταξης 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης, η οποία θα βαίνει μειούμενη κατά 2% το χρόνο, φτάνοντας τα 346 ευρώ για 15 έτη ασφάλισης, αλλά και την νέα πρόταση του υπουργείου Εργασίας όπου οι συντελεστές αναπλήρωσης των νέων συντάξεων κυμαίνονται από 0,77 έως 2, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.