Ανατροπές στην διαδικασία υπολογισμού παλαιότητας ακινήτων – Πώς επηρεάζονται οι νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων

ακίνητα

Ανατροπές έρχονται στην διαδικασία υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών μετά από αποφάσεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αφορούν σε ζητήματα παλαιότητας ακινήτων και αυθαίρετων κατασκευών.

Οι όποιες αποφάσεις έχουν να κάνουν βεβαίως με τον καθορισμό των εν λόγω αξιών ενόψει τακτοποίησης αυθαιρέτων, αλλά και για τις περιπτώσεις όπου έχουμε προσθήκες επεκτάσεων σε υφιστάμενα αδειοδοτημένα κτίσματα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Οι αλλαγές αποφασίστηκαν μετά από αίτημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν ιδιαιτερότητες σε αυτές τις περιπτώσεις.

Οι λόγοι που οδήγησαν σε παρεμβάσεις

Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση προβλημάτων που προέκυπταν από:

Πώς θα υπολογίζεται η παλαιότητα

Με την απόφαση λοιπόν που υπογράφουν ο υπουργός και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και Χρίστος Δήμας, οι αλλαγές αφορούν στον τρόπο υπολογισμού της παλαιότητας των ακινήτων στην περίπτωση νομιμοποίησης ή τακτοποίησης αυθαιρέτων κτισμάτων και στην περίπτωση προσθηκών και επεκτάσεων επί προϋφιστάμενων νομίμων κτισμάτων.

Ολόκληρη η απόφαση για την παλαιότητα

Αναλυτικά για την παλαιότητα η απόφαση προβλέπει τα ακόλουθα:

Όσον αφορά τις τακτοποιούμενες επιφάνειες ακινήτων πέρα από τη βεβαίωση περαίωσης της διαδικασίας υπαγωγής του ακινήτου στις ισχύουσες κατά την έκδοση της βεβαίωσης διατάξεις περί ρύθμισης αυθαιρέτων, γίνονται επίσης δεκτά για την απόδειξη της παλαιότητας:

Για τον υπολογισμό της παλαιότητας λαμβάνεται υπόψη η καταληκτική ημερομηνία του διαστήματος που αναγράφεται στο πεδίο παλαιότητας του αντίστοιχου φύλλου καταγραφής.
Ειδικά για τις περιπτώσεις τακτοποίησης ημιυπαιθρίων χώρων και σοφιτών με τον ν. 3843/2010, για την απόδειξη της παλαιότητας, γίνεται δεκτό το έντυπο που φέρει τις σχετικές σφραγίδες από το αρμόδιο πολεοδομικό γραφείο, το οποίο δεν εκδίδεται από κάποια πλατφόρμα του ΤΕΕ.

Σημαντική είναι η διάταξη που προβλέπει, πως σε περίπτωση επέκτασης υπάρχοντος κτίσματος η παλαιότητα υπολογίζεται χωριστά για κάθε τμήμα, ανάλογα με το χρόνο κατασκευής του, που αποδεικνύεται κατά τα ανωτέρω.

Τι προβλέπεται για πρόσοψη σε ακάλυπτο και για τις πυλωτές

Ακόμη, στην περίπτωση που ένα ακίνητο έχει πρόσοψη σε ακάλυπτο χώρο οικοπέδου, ο οποίος εκτείνεται έως τον δρόμο, την πλατεία ή άλλο κοινόχρηστο χώρο, χωρίς να μεσολαβεί έτερη ιδιοκτησία ή κτίσμα στην στάθμη του εν λόγω ακινήτου, θεωρείται ότι έχει πρόσοψη στον δρόμο, την πλατεία ή τον κοινόχρηστο χώρο και λαμβάνει την τιμή της γραμμικής ζώνης, εφόσον εκεί αναπτύσσεται γραμμική ζώνη.

Αντίθετα, αν στον ακάλυπτο χώρο παρεμβάλλονται άλλες ιδιοκτησίες, τότε το ακίνητο δεν θεωρείται ότι έχει πρόσοψη και δεν λαμβάνει τυχόν υπάρχουσα γραμμική τιμή ζώνης.

Στις περιπτώσεις ύπαρξης πυλωτής στο ισόγειο πολυκατοικίας, εάν δεν υπάρχει τμήμα του ισογείου που να προσμετράται στον συντελεστή δόμησης, η πυλωτή δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας του ακινήτου.

Exit mobile version