Quantcast
Ανατροπές» στη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας - «Τρέχουν» οι αιτήσεις για προσλήψεις γιατρών στις Επιτροπές - enikonomia.gr
share

Ανατροπές» στη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας – «Τρέχουν» οι αιτήσεις για προσλήψεις γιατρών στις Επιτροπές

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα η αναμονή για «ραντεβού» στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.),προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να εξεταστεί από την επιτροπή των γιατρών, ξεπερνά ακόμη και τους 3 μήνες.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το έλλειμμα που παρατηρείται στον αριθμό και τις ειδικότητες του σώματος των ιατρών οι οποίοι καλούνται να πιστοποιήσουν την αναπηρία.

Ο e-ΕΦΚΑ «τρέχει» αυτό το διάστημα διαδικασίες προσλήψεων με την ελπίδα στο άμεσο μέλλον η κατάσταση να ομαλοποιηθεί.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Τα ΚΕ.Π.Α. καλούνται να διεκπεραιώσουν σχεδόν 160 χιλιάδες αιτήματα σε ετήσια βάση. Λόγω έλλειψης προσωπικού, κυρίως γιατρών, οι συνεδριάσεις γίνονται με τεράστια καθυστέρηση, είτε στα ΚΕΠΑ, είτε στις κατ΄ οίκον αξιολογήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, εκδόθηκαν δύο υπουργικές αποφάσεις για την ενίσχυση του Ειδικού Σώματος ιατρών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Το σχέδιο για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας

Στα ΚΕ.Π.Α. υπηρετούν σήμερα περίπου 500 γιατροί και προκειμένου να ανέβει αυτό το νούμερο στους 1.200 «τρέχουν» προκηρύξεις με νέες ειδικότητες ιατρών, οι οποίοι μπορεί να προέρχονται εκτός από το δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα, λαμβάνοντας μάλιστα αυξημένες οικονομικές απολαβές κατά 50%.

Γενικότερα ο στόχος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών πιστοποίησης, η μείωση στο ελάχιστο των χρόνων ανταπόκρισης και η αξιοποίηση της ψηφιακής Εθνικής Πύλης Αναπηρίας για άμεσα «ραντεβού» και τέλος στις χειροκίνητες διαδικασίες.

Όπως και να έχει αυτή την στιγμή είναι στον «αέρα» η πρόσκληση για εκατοντάδες γιατρούς που θα ενταχθούν στα ΚΕ.Π.Α.: Έτσι, με την έκδοση πρόσκλησης για την ένταξη επτακοσίων (700) γιατρών στο Μητρώο του Ειδικού Σώματος Ιατρών (ΕΣΙ), επιχειρείται η ενίσχυση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), προκειμένου να αντιμετωπιστεί με κάθε τρόπο ένα χρόνιο πρόβλημα που υπήρχε στο πεδίο των ατόμων με αναπηρία. Και αυτό δεν είναι άλλο από τη μεγάλη αναμονή για τον προσδιορισμό ημερομηνίας εξέτασης από τις υγειονομικές επιτροπές λόγω του πλήθους των αιτήσεων και του περιορισμένου αριθμού γιατρών και ειδικοτήτων.

Υπερδιπλασιάζεται ο αριθμός των ιατρών

Ο αριθμός του γιατρών που πιστοποιούν την αναπηρία στο ΚΕΠΑ υπερδιπλασιάζεται και από 500 που είναι σήμερα, με την ένταξη άλλων 700, θα φθάσει τους 1.200. Παράλληλα, αυξάνεται και ο αριθμός των ειδικοτήτων, καθώς για πρώτη φορά -από τότε που δημιουργήθηκαν τα ΚΕ.ΠΑ. το 2011- στις επιτροπές θα ενταχθούν, παιδίατροι, αναπτυξιολόγοι και παιδοψυχίατροι.

Οι ενδιαφερόμενοι (γιατροί), εισέρχονται με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttps://apps.e-efka.gov.gr/eAccess/login.xhtmlκαι συμπληρώνουν τα πεδία της ηλεκτρονικής αίτησης- δήλωσης, τα οποία περιλαμβάνουν τα βασικά στοιχεία ταυτότητάς τους και επικοινωνίας, καθώς και τα επιπλέον στοιχεία τους, όπως για παράδειγμα, τίτλοι σπουδών, λοιπά απαιτούμενα προσόντα, βαθμολογούμενα κριτήρια κλπ.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας ορίζεται σε είκοσι έξι (26) ημερολογιακές ημέρες, ήτοι αρχίζει την 1η Μαΐου 2024 και ώρα 09:00 και λήγει στις 26 Μαΐου και ώρα 23:59.

Αναλυτικές πληροφορίες μπορούν να δουν οι ενδιαφερόμενοι στην πρόσκληση, https://www.efka.gov.gr/el/diagonismoi/prosklese-8

Εδώ να σημειωθεί πως το ποσό των αποζημιώσεων των ιατρών αυξήθηκε κατά 50%, σύμφωνα με την Αριθμ. 26071/2024 Κοινή Υπουργική Απόφαση «Καθορισμός αποζημίωσης των ιατρών του Ειδικού Σώματος Ιατρών,των γραμματέων των υγειονομικών επιτροπών τουΚέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας και των ιατρών καιγραμματέων της Επιτροπής Δειγματοληπτικού Ελέγχουτου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης» Υ.Ο.Δ.Δ. 339.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.