Ανατροπές ως το τέλος του χρόνου στην τιμολόγηση ρεύματος – Τι είναι το «διζωνικό ρεύμα» που θα υιοθετηθεί άμεσα

ρεύμα

Ανατροπές στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος πριν το τέλος του χρόνου, προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης: Από την μια το περιβόητο «πράσινο τιμολόγιο» καταργείται.

Και από την άλλη, η ζώνη χαμηλής χρέωσης ρεύματος κατά τις βραδινές ώρες, το λεγόμενο «νυχτερινό ρεύμα», θα αποτελέσει οριστικά παρελθόν και θα αντικατασταθεί από ένα νέο σύστημα που αποκαλείται «διζωνικό ρεύμα».

Ο λόγος που υιοθετείται το νέο σύστημα, έχει να κάνει με την «ενισχυμένη» ηλεκτροπαραγωγή ΑΠΕ, που είναι και φθηνότερη, κατά τις ώρες του μεσημεριού.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Όπως εξήγησε ο ίδιος ο υπουργός, αυτή τη στιγμή έχει μείνει ένα «απομεινάρι» φθηνού ρεύματος. «Το νυχτερινό ρεύμα χορηγούνταν από τη τότε ΔΕΗ τις νυχτερινές ώρες που δεν υπήρχε ζήτηση. Πλέον με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το φθηνό ρεύμα το έχουμε το μεσημέρι όταν λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά και τα Σαββατοκύριακα, προπαντός Κυριακές» είπε.

Γιατί υιοθετείται το «διζωνικό ρεύμα»

Υπό αυτό το πρίσμα το υπουργείο έλαβε τις συγκεκριμένες αποφάσεις ώστε η ζήτηση να μετακινηθεί εκεί που υπάρχει φθηνή τιμή. Έτσι, θα υιοθετηθούν δύο ζώνες χαμηλής χρέωσης, η μία ζώνη θα είναι τις μεσημεριανές ώρες (10 το πρωί με 3μμ) και ολόκληρο το Σαββατοκύριακο.

Σήμερα η υπερπροσφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ στη διάρκεια της ημέρας και η χαμηλή ζήτηση για κατανάλωση, σε συνδυασμό με την απουσία επαρκών δικτύων και συστημάτων αποθήκευσης, έχει οδηγήσει τους διαχειριστές σε περικοπές της ενέργειας αυτής με στόχο την αντοχή του εθνικού συστήματος ηλεκτρισμού.

Δεδομένων αυτών των συνθηκών, στο «τραπέζι» του υπουργείου Ενέργειας είχε πέσει εδώ και καιρό το ενδεχόμενο της αλλαγής των ωρών εφαρμογής στα τιμολόγια μειωμένης χρέωσης ρεύματος, δηλαδή του λεγόμενου νυχτερινού τιμολογίου, για να τονωθεί η ζήτηση εντός της ημέρας.

Τι ισχύει σήμερα με την ζώνη χαμηλής χρέωσης

Το καθεστώς νυχτερινού τιμολογίου είχε υιοθετηθεί στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας όταν πρωταγωνιστούσαν οι θερμοηλεκτρικές μονάδες, ωστόσο σήμερα με τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών η κατάσταση έχει διαφοροποιήσει ριζικά το τοπίο.

Για το νυχτερινό τιμολόγιο σήμερα ισχύει χειμερινό και θερινό ωράριο. Το χειμερινό ωράριο έχει διάρκεια από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου με μειωμένες χρεώσεις από τις 02.00 έως τις 08.00 και από τις 15.00 έως τις 17.00.
Το θερινό ωράριο έχει ισχύ από την 1η Μαΐου έως τις 31 Οκτωβρίου με μειωμένες χρεώσεις από τις 23.00 έως τις 07.00.

Η υιοθέτηση του «πορτοκαλί» τιμολογίου

Επιπλέον, σχεδιάζεται να τεθεί σε ισχύ και το «πορτοκαλί» τιμολόγιο, το λεγόμενο «δυναμικό» τιμολόγιο ρεύματος, το οποίο όμως απαιτεί τη λειτουργία «έξυπνων» μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Το «πορτοκαλί» τιμολόγιο θα προσφέρει χαμηλότερες τιμές κατά τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού, όταν η παραγωγή των φωτοβολταϊκών είναι στο αποκορύφωμά της και η χρηματιστηριακή τιμή της ενέργειας μειώνεται ή μηδενίζεται. Αντίθετα, κατά τις ώρες αιχμής, όπως τα απογεύματα, όταν η παραγωγή των φωτοβολταϊκών μειώνεται, οι χρεώσεις θα είναι υψηλότερες.

Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) έχει παραλάβει και ξεκινά να τοποθετεί τους πρώτους 360.000 έξυπνους μετρητές σε κτίρια με μεγάλη κατανάλωση.

Η τοποθέτησή τους θα οδηγήσει σε τιμολόγηση σε πραγματικό χρόνο και παροχή κινήτρων από τους παρόχους για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες κρίσιμες για το δίκτυο.

Exit mobile version